Home

Achtergrond 172 x bekeken

Slachtkoeien dalen in prijs

De aanloop naar de zomervakantie wordt meestal afgesloten met hoge prijzen voor slachtkoeien (zie grafiek). Dat is nu niet het geval. De prijzen stonden in een eerder stadium al sterk onder druk. Er gaat nu gemiddeld een stuiver van de prijs af. De daling van de NBHV is nog iets forser.

De matige vraag zet veel druk op de prijzen, want het aanbod is redelijk normaal voor deze tijd van het jaar. De afzet stagneert wat. De prijzen van het voorvlees gaan het hardst naar beneden. Maar ook het achtervlees loopt moeizaam.

Met de zomer in aantocht, lijkt het er niet op dat de prijzen snel weer gaan aantrekken. De komende weken noteren slachtkoeien moeizaam prijshoudend, want een echte prijsdaling ligt bij de huidige prijzen ook niet voor de hand.

In 2008 daalde de Nederlandse vleesconsumptie met 0,5 kg tot 84,6 kg per persoon. De consumptiedaling van rund- en kalfsvlees is nog een fractie kleiner.

Nederlanders aten vorig jaar gemiddeld 19,1 kg rund- en kalfsvlees per persoon. Dat betekende een daling van slechts 0,1 kg. Dit blijkt uit het jaarverslag van PVE. Overigens schommelt de Nederlandse rundvleesconsumptie al jarenlang rond de 19 kg per persoon.

In hetzelfde PVE-verslag staat dat er in 2008 ook weinig beweging zat in het aantal geslachte runderen. Dat daalde, volgens voorlopige berekeningen, vorig jaar met 3.000 dieren tot 503.000 runderen; een minimaal verschil.

prognose:

lichte prijsdaling

Of registreer je om te kunnen reageren.