Home

Achtergrond 229 x bekeken

Situatie concurrerende vervoerssystemen dreigt

De kans is groot dat er twee concurrerende kwaliteitssystemen voor veetransport komen.

Belangenbehartiger Veetrans heeft zijn Kwaliteitssysteem ter goedkeuring ingediend bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Het systeem Dierwaardig Vervoer van Saveetra en de NBHV heeft sinds vorig jaar al een goedkeuring van de VWA.

Veetrans gaat er van uit binnen afzienbare tijd eveneens een goedkeuring te krijgen van de VWA en daarmee ook een vrijstelling van de klepcontrole voor de deelnemers aan het systeem.

De VWA bevestigt dat het systeem van Veetrans is aangemeld ter goedkeuring, maar wil zich niet binden aan een termijn waarbinnen zij uitspraak doet over het Veetranssysteem.

Dierwaardig Vervoer is verder bezig om een accreditatie te verwerven van de Raad voor Accreditatie en is in gesprek met IKB Varken om als IKB-waardig erkend te worden.

Het Veetranssysteem wordt gesteund door COV, CBL en de Dierenbescherming. Deze organisaties ondersteunen Dierwaardig Vervoer niet, maar hebben Veetrans tot nu toe voluit gesteund bij de ontwikkeling van hun sys­teem.

Samenvoeging

Tot nu toe hebben er nog geen gesprekken plaatsgevonden tussen Veetrans en Saveetra over mogelijke samenvoeging van of samenwerking tussen beide systemen. "Samenvoegen is ook geen optie", aldus Veetrans-voorzitter Peter van Beers. "Wij blijven ons eigen systeem uitbreiden en verbeteren. Wij willen best praten met Saveetra, maar er zal gekozen moeten worden."

Zowel LTO (Annechien ten Have) als CBL (Anne Corine Vlaardingerbroek) melden dat zij geen voorstander zijn van twee concurrerende kwaliteitssystemen. Vlaardingerbroek: "Het CBL is voor een duidelijk en helder systeem en wil ook een internationale module binnen GlobalGap." Veetrans-voorzitter Van Beers stelt dat als de keus voor IKB Varken valt op het Dierwaardig Vervoersysteem, zijn organisatie door zal blijven gaan met het eigen systeem voor het vervoer van runderen.

Lees ook Veetrans dient kwaliteitssysteem in bij VWA

Of registreer je om te kunnen reageren.