Home

Achtergrond 248 x bekeken

Schade door noodweer 'relatief bescheiden'

Het slechte weer van dinsdag kost de verzekeraars 2 tot 3 miljoen euro door schade aan gebouwen en auto's.

Dit schatte een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars vandaag.

Het verbond baseert zijn schatting op een eigen rekenmodel en op een telefoonronde naar maatschappijen. Interpolis, de marktleider in agrarische verzekeringen, denkt dat de schadeclaims daar uitkomen op 1 tot 1,5 miljoen euro.

De woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars spreekt over een "relatief bescheiden schade''. Het rekenmodel wordt gevoed met zowel actuele gegevens, zoals windkracht en dergelijke, als ervaringsgegevens.

Jan Fonk, specialist in agrarische verzekeringen bij Interpolis, zei vandaag ongeveer tweehonderd schademeldingen te hebben binnen gekregen. De teller stond toen op 600.000 euro aan schade. Hij gaat ervan uit dat de komende tijd nog nieuwe meldingen binnenkomen en dat het schadebedrag kan oplopen tot 1,5 miljoen euro.

"Het is druk, maar de telefoon staat niet roodgloeiend. Het calamiteitenplan, dat onder meer voorziet in extra mensen om de telefoon te beantwoorden, hoefde niet in werking te treden.'' Volgens Fonk gaat het bij schade aan het gewas vooral om bieten en boomkwekerijen. Daarnaast rekent hij op glasschade bij tuinders en schade aan werktuigen.

De problemen lijken zich vooral voor te doen langs de kust en rond het IJsselmeer, zei een woordvoerster van Interpolis. Het aantal telefoontjes van particulieren is ongeveer vijf keer zo veel als op een doorsneedag. Het gaat ook daar om schade door wind, water en blikseminslag. De schade aan auto's, vooral door vallende takken en gebroken ruiten, is circa 70 procent hoger dan normaal en er zijn ongeveer drie keer zoveel meldingen van bedrijven als anders.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.