Home

Achtergrond

SIOD bekijkt 'slavernij' bij aspergestekerij

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) gaat onderzoeken of de aspergestekerij in het Brabantse Someren waar slavernij-achtige toestanden zijn aangetroffen, strafrechtelijk aangepakt moet worden.

Dat heeft een woordvoerster van de Arbeidsinspectie vandaag gezegd.

Volgens de woordvoerster had de Arbeidsinspectie de aspergestekerij al een tijd in het vizier. De inspectiedienst heeft de werkgever sinds 2005 vijf keer boetes opgelegd voor in totaal 566.000 euro wegens illegale arbeid en onderbetaling. Binnenkort zouden inspecteurs voor een hercontrole langsgaan bij het bedrijf. Daar waren vrijdag ongeveer vijftig werknemers, onder wie veel Roemenen, onder erbarmelijke omstandigheden aangetroffen.

De boetes en naheffingen voor de werkgeefster kunnen nu behoorlijk oplopen volgens de Arbeidsinspectie. Als voor de Roemenen bijvoorbeeld niet de vereiste werkvergunningen aanwezig waren, kost dat 8000 euro per persoon. Ook lijkt het erop dat het personeel niet het wettelijk minimumloon heeft gekregen en dat er geen belasting en premies over het salaris zijn betaald. In dat geval moet het bedrijf alsnog het volle pond betalen aan de gedupeerde werknemers en de overheid, plus boetes.

Volgens de Arbeidsinspectie komt slechte huisvesting vaker voor met buitenlandse werknemers, vooral Oost-Europeanen. Dat gebeurt net zo goed in grote steden als op het platteland. Maar de manier waarop mensen bij de aspergestekerij in Someren ook op het eigen terrein moesten blijven, was wel bijzonder, meent de woordvoerster.

De Arbeidsinspectie treft de laatste jaren steeds minder illegale arbeid aan. Dat komt onder meer doordat voor Polen geen werkvergunning meer nodig is. Vorig jaar zijn voor de illegale inhuur van vreemdelingen 2300 boetes en voor onderbetaling veertig boetes opgelegd.Lees ook Aspergekwekerij Someren ontruimd

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.