Home

Achtergrond 512 x bekeken

Rundvleesproductie Nederland omhoog

De Nederlandse rund- en kalfsvleesproductie lag in januari/februari 2009 3,6 % hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van Eurostat. Die stijging moet wel met een korreltje zout genomen worden. Er werd weliswaar meer geslacht, maar er werd ook meer en beter geregistreerd.

De rest van Europa laat een totaal ander beeld zien. In de eerste twee maanden van 2009 daalde de rund- en kalfsvleesproductie in de EU-27 met liefst 7,2 % ten opzichte van januari/februari 2008. Deze daling is in werkelijkheid minder fors, omdat de huisslachtingen niet zijn meegeteld.

Volgens Eurostat ging de rund- en kalfsvleesproductie in Bulgarije en Roemenie het hardst onderuit. Daar daalde de productie met meer dan 30 %. Maar deze cijfers zjin sterk overtrokken. De reden is ook hier dat slachtingen aan huis niet meeberekend zijn.

De Eurostat-cijfers kloppen kortom niet helemaal met de werkelijkheid. Echter, de tendens is wel duidelijk: de rund- en kalfsvleesproductie in de EU daalt. In Nederland is dat minder het geval.

prognose:

EU-productie daalt, Nederland produceert redelijk stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.