Home

Achtergrond

Ruim honderd burgerdoden door bommen Afghanistan

In het westen van Afghanistan zijn maandag en dinsdag meer dan honderd burgerdoden gevallen door aanvallen van de door de VS geleide troepenmacht.

Dat maakte het hoofd van de politie in de westelijke provincie Farah vandaag bekend. De politiechef baseert zich op informatie van het Rode Kruis en op getuigenissen van lokale inwoners die op onderzoek gingen in de getroffen dorpen.

Dit is het dodelijkste incident voor burgers sinds de Amerikaanse invasie in 2001. Eerder was een Amerikaans bombardement in Azizabad in augustus een incident met veel burgerdoden: negentig in totaal.

De door de VS geleide troepenmacht erkende betrokkenheid bij luchtaanvallen in het district Bala Baluk tegen Taliban-opstandelingen.
Volgens cijfers van de Verenigde Naties kwamen afgelopen jaar ongeveer 2100 burgers door geweld om het leven in Afghanistan, 40 procent meer dan vorig jaar. De VN hielden de Taliban verantwoordelijk voor 55 procent van de slachtoffers, die meestal waren omgekomen door zelfmoordaanslagen. Circa 39 procent van de burgerdoden werd toegeschreven aan Afghaanse en buitenlandse troepen; deze burgers kwamen vooral om door luchtaanvallen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.