Home

Achtergrond

Rosé duurder, wisselvallige markt

De vraag naar rosévlees is niet groots, toch komt er weer wat bij de prijs op. Rosé (ouder dan 8 maanden) noteert €0,06 hoger, op €2,86 per kg (zie grafiek). Daarmee wordt het verschil met begin mei 2008 weer wat kleiner. Toen bracht een kg nog €3,05 op.

De handel in rosévlees loopt iets vlotter, maar er zit weinig lijn in. Het is een wisselvallige markt. De prijzen gaan nu iets omhoog, maar de klad kan er zomaar weer in komen.

Bovendien profiteert rosé er ook van dat de prijsduikeling bij de slachtkoeien voorbij is. Beide categorieën kunnen niet teveel in elkaars vaarwater komen. Kortom, als slachtkoeien in prijs stijgen, bewegen de rosés meestal wel mee. Dat is nu niet anders.

De jonge rosés (tot 8 maanden) noteren ook iets hoger. Er komt €0,03 bij de prijs op, tot €3,31. Van een tendens is echter geen sprake. Op de rosémarkt blijft het de komende weken wisselvalligheid troef.

Blank kalfsvlees zakt weer wat verder weg. Er gaat een stuiver van de prijs af, tot €3,75 per kg. Een jaar geleden noteerde blank nog €4,15. De prijs van blank kalfsvlees staat onder druk door het grote Europese aanbod. Zowel in Italië, Frankrijk, Duitsland als in Nederland zijn erg veel kalveren.

De komende weken wordt er weer gewoon vijf dagen per week geslacht. Dat zorgt ervoor dat de prijsdaling bij blank wat gaat afvlakken. Desondanks blijft de markt moeizaam. De prijzen gaan licht dalen.

prognose:

rosés stabiel, blank iets goedkoper

Of registreer je om te kunnen reageren.