Home

Achtergrond 197 x bekeken

'Rol arts bij euthanasie moet duidelijker'

Als een arts weigert mee te werken aan euthanasie moet hij of zij die weigering motiveren.

Ook moet de dokter de patiënt doorverwijzen naar een andere arts. Daarvoor heeft het Humanistisch Verbond vrijdag gepleit. Deze week werden de Stichting Vrijwillig Leven en haar voorzitter veroordeeld door de rechter in Almelo omdat ze hulp hadden geboden bij de euthanasie van een 80-jarige vrouw. De vrouw leed vijftien jaar aan parkinson.

Volgens het Humanistisch verbond had de vrouw een diepe doodswens en hielp de stichting haar omdat de verpleeghuisarts dat weigerde. Het Humanistisch Verbond vindt dat artsen zich heel simpel kunnen drukken als ze bezwaar hebben tegen euthanasie. 'Terwijl de patiënt totaal van hem of haar afhankelijk is'' aldus een woordvoerster van de organisatie. 'De dokter hoeft niet eens een gegronde reden te geven en de patiënt kan nergens in beroep tegen de beslissing van de arts.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.