Home

Achtergrond 166 x bekeken 3 reacties

Rijke landen pachten meer grond in derde wereld

Landen met genoeg valuta maar onvoldoende land­bouwproductie kopen, leasen of pachten steeds vaker en meer landbouwgrond in de Derde We­reld.

Dat zegt hoogleraar Michiel Keyzer, directeur van de Stichting Onderzoek Wereldvoedselvoor­ziening van de Amsterdamse Vrije Universiteit. Volgens Keyzer kunnen inves­teringen een positieve invloed hebben. Het geld komt echter vaak alleen de dictatoriale elites van Afrika ten goede, terwijl de keuterboeren vanwege onduide­lijke eigendomsrechten van hun land worden gedreven.

Het International Food Policy Research Institute in Washington legt de oorzaak voor de landhon­ger van onder meer China en Sa­oedi- Arabië bij de voedsel- en energiecrises. Ongeveer een kwart van de grond is voor bio­brandstoffen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Ik ben het niet met Joep eens. Dat er niet in de Afrikaanse landbouw is geïnvesteerd komt omdat zij geen overheid hebben die hen beschermt tegen te lage (wereldmarkt)prijzen en tegen dumping vanuit andere landen. Het is niet zo dat er geen productie is omdat er geen investeringen zijn gedaan. Het is andersom, omdat er geen rendabele productie mogelijk was is er niet geïnvesteerd. Rijke landen die er land gaan kopen of pachten, dat zou goed uit kunnen pakken. Maar ik ben bang dat het andersom zal uitpakken: plaatselijke bevolking die niet bij de productie wordt betrokken en er ook geen zeggenschap over zullen hebben. Biobrandstoffen kunnen in principe op marginale grond verbouwd worden (zoals Jatropha), maar ik heb daar geen illusies over. Rijke landen die grond willen gebruiken nemen niet genoegen met minder dan de beste grond.

 • no-profile-image

  Joep Hermans

  Het in gebruik nemen van gronden in de derde wereld door andere landen is een logisch gevolg van de mondialisering. Veel ontwikkelingslanden zijn niet in staat gebleken om een goed georganiseerde samenleving op te bouwen die de competitie aan kan met andere. Met de kennis en het kapitaal van de beter georganiseerde landen kan eindelijk het potentieel van de ontwikkelingslanden ingezet worden voor de mondiale behoefte aan voedsel en energie. Niks mis mee.

 • no-profile-image

  gert

  kijk maar hoe het in Zimbabwe is gegaan,angola wil graag westerse boeren

Of registreer je om te kunnen reageren.