Home

Achtergrond 304 x bekeken 7 reacties

Ridicule voorstelling

Top-econoom Sweder van Wijnbergen lijkt ineens op een andere planeet te wonen: hij geeft de landbouw de schuld van problemen op de woningmarkt en wijst specifiek de landbouwlobby als de boeman aan.

Logisch dat LTO-voorzitter Albert Jan Maat dat laatste als een compliment in zijn zak steekt, maar in werkelijkheid is de landbouwlobby al heel lang niet zo machtig (meer). En de realiteit is natuurlijk ook niet dat "het woningprobleem op de woningmarkt", zo het er al is, de schuld is van de landbouw. Het echte probleem is dat de woning niet aansluit bij de vraag.

Van Wijnbergen, normaal gesproken een man van de grote, macro-economische lijnen, erkent dat ook wel in het opmerkelijke interview in NVMagazine. Maar vervolgens ridiculiseert hij de zaak. Volgens hem is er grond voor woningbouw in overvloed, maar dat is in handen van de "meeste vervuilende industrie" van allemaal, de landbouw. Van Wijnbergen wil de ruimte hebben en dat platteland bewonen.

Gelukkig willen heel veel mensen dat platteland juist open houden. En zijn regelgeving en geld grotere oorzaken dat de zaken niet zo gaan als Wijnbergen wenst. Het eerste geeft hij ruiterlijk toe. Over het geld blijft hij stil, terwijl hij als econoom toch moet weten dat het in dit geval ook om geboden bedragen gaat.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Platteland moet platteland blijven.
  Wij hebben aan één randstad meer dan genoeg!

 • no-profile-image

  paul

  is het niet beter, om eerst te kijken naar de vele lege kantoorpanden, en de verpauperde wijken in de stad op te knappen, en te bewonen?

 • no-profile-image

  gert

  Op dit moment zijn er problemen bij de banken,die zijn erg voorzichtig met het verstrekken van hypotheken,overigens staan er huizen genoeg te koop,je kunt niet spreken van woningschaarste.Deze econoom wil in crisistijd een beetje populair doen ,ten koste van de landbouw.Hij weet blijkbaar ook geen oplossing voor de huidige problemen en dan kom je maar met zulke onzin

 • no-profile-image

  Delfin

  Die Sweder zou er best over nagedacht hebben. Alleen jammer dat hij daar nu mee komt. Hij is toch al jaren een belangrijk adviseur voor de overheid. Hij is daardoor medebeleidsbepalend geweest (heeft in ieder geval meer invloed dan wij hier bij elkaar) voor in zijn ogen falend beleid. Geeft hij hiermee indirect zijn eigen fouten/tekortkomingen toe? Ik denk dat zijn argumenten te zwak zijn en die van de landbouwlobby te sterk (he Sweder, een eyeopener?)

  Onze welvaart in Nederland is grotendeels te danken aan de agrarische sector en alles daaromheen zoals de handel in agrarisch producten maar ook ontwikkeling van nieuwe agrarisch gerelateerde producten/diensten (kennis en innovatie, dat is toch de toekomst volgens de economen?). Geen primaire agrarische sector, dan geen economie daaromheen dat leidt tot een veel lagere welvaart met als gevolg dat er geen geld is om huizen te bouwen of om andere "leuke dingen" zoals natuurontwikkeling en dergelijke te doen. Van woningen kan een land niet leven, van voedsel wel (dat besef moet toch ieder nuchterdenkend mens toch eens hebben). Dat een top-econoom dat vergeet en daarbij een éénzijdige benadering vind ik een grote tekortkoming van iemand op zijn positie. Hij zou zelf wel een goed salaris hebben... maar voor hoe lang nog. Want mensen die niet zelf met hun benen uit de klei komen, die zijn pas echt de grote aanstichters van de ontstane problemen. Zij worden geleidt door hebzucht en het grote geld. Dat verwijt kun je de agrarische sector niet zo snel maken.

 • no-profile-image

  Gert

  Top econoom weet er geen zak van.
  Rond alle steden en dorpen is de grond al in handen van gemeenten en project ontwikkelaars en daar heeft die "machtige landbouwlobby" niets mee te maken.
  Dombo

 • no-profile-image

  Stan

  Die Sweder heeft dus helemaal gelijk. Zeker veel boeren hier op het log....

 • no-profile-image

  Johan

  Sweder is een beetje dom, de lagere overheden hebben met de bestemmingsplannen wet op ruimtelijke ordening de sleutel tot vrijheid van boer en burger.
  Maar ze willen niet want ze houden van de macht.


  De overheid is schuldig aan een schaarse grondpolitiek die de huizen prijzen veel te hoog houdt. Alle agrarische grond zou een Algemene bestemming moeten krijgen waar onder dezelfde millieu voorwaarden van riolering, nutsvoorziening etc. gebouwd kan worden. Dus bestemmingsplannen terreur afschaffen, burger kan gewoon naar boer lopen en een hoekje grond kopen om op te bouwen. De grondprijs zou onmiddelijk halveren want de schaarste is voorbij. In een middelgrote stad in Duitsland kost een meter bouwgrond 40-50E de m2. De overheid besteelt nu grondeigenaren van legio gebruiksmogelijkheden zonder enige practische of noodzakelijke reden. Dit is de erfenis van de oude grondpolitiek van Den Uijl die nu misbruikt wordt om de zgn ''verommeling'' te stoppen. Het betekend dat de modale nederlander niet een huis met een stukje grond kan kopen omdat het niet te betalen is.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.