Home

Achtergrond

Rekenkamer mild over crisisaanpak

Niet alles is helemaal correct verlopen bij de kabinetsaanpak van de financiële crisis, maar gezien de bijzondere omstandigheden maakt de Algemene Rekenkamer geen officieel bezwaar.

Zo zijn bij de miljardenuitgave voor Fortis/ABN Amro richting de Tweede Kamer niet precies de procedures gevolgd. Maar de Rekenkamer houdt het vandaag in haar jaarlijkse beoordeling tot een kanttekening. Als er wel officieel bezwaar zou zijn gemaakt, had minister Wouter Bos (Financiën) opnieuw zijn plannen rond Fortis/ABN Amro aan de Kamer moeten voorleggen.

De Rekenkamer is verder tevreden dat het kabinet meteen voortvarend aan de slag is gegaan om het beheer en het toezicht van staatsdeelnemingen goed te regelen.

Rekenkamer-president Saskia Stuiveling zei vandaag dat 16 procent van de rijksuitgaven vorig jaar te maken had met de kredietcrisis - voornamelijk voor het redden van banken in het laatste kwartaal van het jaar. Toen Bos Fortis/ABN Amro overnam, kon hij dat niet overleggen met de Kamer. Wel verantwoordde hij zich daarna in de Kamer, die instemde met zijn handelen. "Daarom maken wij geen bezwaar, maar wel een kanttekening, zodat het niet verloren gaat voor de geschiedenis. Omdat dit zo uitzonderlijk is. Het kabinet heeft naar vermogen gehandeld en dat goed verantwoord'', aldus Stuiveling.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.