Home

Achtergrond

Regering Kosovo wil Serven terug

De Kosovaarse regering heeft gevluchte Serven opgeroepen terug te keren naar hun vaderland Kosovo.

"We voldoen aan alle voorwaarden voor een multi-etnische maatschappij'', aldus de Kosovaarse premier Hashim Thaci vandaag. De Servische regering zou de terugkeer moeten bevorderen in plaats van deze "op politieke gronden tegen te houden''.

De oproep komt na een strijd over de wederopbouw van enkele Albanese huizen in de noordelijke stad Mitrovica, waar het grootste gedeelte van de Servische minderheid woont. Sinds twee weken verhinderen internationale vredessoldaten en politieagenten uit de EU dat Serven de renovatie van de woningen met geweld tegenhouden.

Van de 2,1 miljoen inwoners van Kosovo zijn er honderdduizend etnische Serven. De minderheid erkent de Kosovaarse regering niet en vertrouwt op de Servische regering. Kosovo heeft zich een jaar geleden onafhankelijk verklaard van Servië.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.