Home

Achtergrond

Regering Bonaire wankelt

De regering van Bonaire, het Bestuurscollege, staat op het punt van vallen.

Een motie van wantrouwen van de Eilandsraad is vanochtend (lokale tijd) met vijf van de negen stemmen aangenomen.

De roep om een referendum over het proces van staatkundige verandering van Bonaire naar 'openbaar lichaam' van Nederland is de belangrijkste reden voor de motie. De regering is niet van plan om weer een referendum uit te schrijven, heeft zij meerdere keren laten weten. In 2004 kozen de inwoners van Bonaire in een referendum voor een directe band met Nederland. Bij de uitwerking daarvan voelt de Eilandsraad zich als vertegenwoordiger van het volk niet gekend en geïnformeerd.

De vier gedeputeerden van het Bestuurscollege moeten voor maandagochtend hun ontslag indienen, anders start de Eilandsraad de procedure om de gedeputeerden af te zetten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.