Home

Achtergrond

Rechtsstrijd over bezit schilderij Van Gogh

De erfgenaam van de Russische industrieel en kunstverzamelaar Ivan Mozorov eist het schilderij Nachtcafé van Vincent van Gogh op, dat nu in bezit is van de Universiteit van Yale in de Verenigde Staten.

Pierre Konowaloff, die in Parijs woont, heeft daartoe een zaak aangespannen bij een federale rechtbank in de Verenigde Staten. De communisten confisqueerden in 1918 alle bezittingen van Morozov. Hoewel de Sovjet-Unie niet meer bestaat en de communisten al geruime tijd uit de regering van Rusland zijn verdwenen, stellen rechters de huidige bezitters van kunstgoederen die zij eens in beslag hebben genomen, normaliter in het gelijk. Konowaloff probeert daarin verandering te brengen.

Van Gogh (1853-1890) maakte Nachtcafé in 1888 om een schuld te betalen. In een brief aan zijn broer Theo noemt de kunstenaar het ,,een van de lelijkste stukken die ik heb gemaakt''. Yale verwierf het in 1961 als geschenk van de Amerikaanse kunstverzamelaar Stephen Clark, die aan de universiteit had gestudeerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.