Home

Achtergrond 7 reacties

PvdD vraagt inventarisatie varkens- en pluimveehouderij

De Partij voor de Dieren in de provincies Utrecht en Noord-Brabant vraagt om een inventarisatie van gecombineerde pluimvee- en varkensbedrijven.

Zo kunnen eventuele risico's voor de vermenging van verschillende influenzavirussen in kaart worden gebracht. De PvdD haalt een rapport aan van het RIVM over de volksgezondheidsaspecten van veehouderij-megabedrijven. Daarin staat dat het samen huisvesten van varkens en kippen op één bedrijf wordt afgeraden in verband met de kleine kans op het ontstaan van een nieuw griepvirus.

Het aantal bedrijven in Nederland dat zowel kippen als varkens houdt is niet groot. Volgens de gegevens van de landbouwtelling zijn er ruim 8.200 bedrijven met varkens als hoofdtak en bijna 2.500 bedrijven met kippen als hoofdtak. Van die pluimveebedrijven hebben er tenminste 47 ook varkens en van de varkensbedrijven hebben er tenminste 34 ook kippen. Daarnaast zijn er volgens het CBS 89 bedrijven die niet als hoofdtak kippen en varkens hebben, maar wel beide diersoorten houden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  ik hoorde ze op de radio zeggen dat de vreemste ziektes van de mega bedrijven komen.
  en dat de kleinere gemengde bedrijven niet schuldig zijn. ze had het over een onderzoek in de arme landen waar de meeste ziektes vandaan komen. maar nu willen ze ineens de gemengde gezinsbedrijven opsporen. voor wie zijn ze nu? gewoon alle boeren weg.

 • no-profile-image

  klaas kip

  hoe groot waren de mega bedrijven ten tijde van de spaanse griep 10 kippen 2 varkens en een koe

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Karl uit Nijmegen. Geen enkel bedrijf in Nederland blijft in stand als er geen winst gedraaid wordt, weer zo'n type die denkt en vindt dat agrariërs bezig (moeten) zijn met een hobby. Ik weet niet of u werkt of wat voor werk u doet, als uw werkgever geen winst maakt staat u snel op straat.
  Nog grotere onzin is de kreet die iedere keer weer de kop opsteekt bij een nieuw virus. De kippengriep van enkele jaren geleden ontstond in Azië op vrijwel kleine gezinsbedrijfjes. Meer dieren op een plek zijn beter te controleren en te isoleren.
  Op een dierwaardige manier dieren houden? Nog nooit een duidelijke definitie van gezien, u bedoelt volgens menselijke maatstaven en dan de criteria die u zelf juist acht.

 • no-profile-image

  bertus

  inventariseren van de pvdd lijkt mij meer op zijn plaats, er zitten n.l. gevaarlijke cq labiele figuren onder.v.b. volkert van der g die momenteel vast zit in gevang mogen we aannemen of niet!!!

 • no-profile-image

  blijkbaar hebben we

  mensen, er moet nu eenmaal voedsel worden geproduceerd.
  Op grotere gespecialiseerde bedrijven gebeurd dit uiterst professioneel en onder strenge controles.
  De mensen met de grootste waffel en het slapgelul virus menen de landbouwsector op te moeten zadelen met een negatief imago en onzinnige regels. PvdD is hier een ster in. Laten we toch eens ophouden met dat gezeur en eens serieus te werk gaan

 • no-profile-image

  pro

  16 mei is alles bekend wanneer ministerie op de knop drukt, toch?

 • no-profile-image

  Karl

  Uit sommige artikelen uit Mexico is op te maken dat het griepvirus uit het lab. komt en mogelijk veel te maken heeft met gentechnologie. Ik dacht dat gentech. in een lab veilig was. Maar helaas is dat dan niet het geval. Het is gewoon een zeer groot risico op elke plek op aarde. Met dieren houden heeft het dan niet zoveel te maken...uiteindelijk wel. Want in een natuurlijke omgeving op een dierwaardige manier dieren houden is toch minder risicovol dan al die megastallen. Zonder grote op enkel winst gerichte dierenhouderijen ook geen grote behoeften aan allerlei nieuwe geneesmiddelen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.