Home

Achtergrond

Provincies willen vele miljoenen minder afstaan

De provincies willen ruim 440 miljoen euro minder afstaan aan de rijksoverheid dan nu wordt voorgesteld.

Een adviescollege concludeerde onlangs dat de rijksoverheid 597 miljoen euro kan besparen op geld dat naar de provincies vloeit. De ontevreden provincies lieten een contra-expertise uitvoeren en komen tot de slotsom dat het om maximaal 155 miljoen euro gaat.

Drie professoren hebben gekeken naar het advies van de Raad voor de Financiële Verhoudingen (RFV) om bijna 600 miljoen euro minder aan de provincies te geven. Zij kraken de onderbouwing van dat advies. Het geeft een nuttige aanzet voor een discussie, maar de conclusies kunnen niet zomaar worden overgenomen. De provincies lieten vandaag weten dat zij het rapport van de professoren omarmen.

De RFV constateerde in maart dat provincies bijna 600 miljoen euro meer kunnen uitgeven dan gedacht. Dat komt doordat ze extra geld binnenkrijgen uit dividend en het regionale deel van de motorrijtuigenbelasting.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.