Home

Achtergrond 1 reactie

Proteststem

De Europese verkiezingen zijn aanstaande en ook Nederlandse politici lopen zich warm. Blijkbaar hebben ze toch iets van Wilders geleerd en dat is het doen van populistische uitspraken.

Zo zegt CDA-lijsttrekker Wim van de Camp dat de kosten van Brussel met 20 procent moeten dalen. Hij weet deksels goed dat dit niet haalbaar is. En hij zegt er ook niet bij dat die 20 procent voor het grootste deel door de boeren betaald zou moeten worden. Welke boer stemt er deze keer nog op het CDA?

De SGP gaat samen met de ChristenUnie de verkiezingen in. Als je dan weet dat de standpunten van de ChristenUnie qua dierwelzijn op gelijke voet staan met die van de Partij voor de Dieren, dan begrijp ik van de SGP helemaal niets meer. De VVD is uit oogpunt van liberalisering altijd al voorstander van Europa. Produceren waar dat het goedkoopste kan, staat bij de VVD hoog in het vaandel. Dan zijn er nog wat softe partijen, die het liefst van heel Nederland één natuurgebied maken doorkruist met klompenpaden.

Ik ben voorstander van Europese samenwerking. Maar die moet zich beperken tot de terreinen waar dat ook nut heeft en waarvan ik resultaten zie. Dat zijn buitenlands beleid, veiligheid en vooral economische zaken. Milieu mag eraan toegevoegd worden, maar alleen als dat onderdeel is van het economische beleid en niet andersom.

Wat mij nog het meest steekt is dat de Nederlandse overheid ná het eerste referendum niet bij machte is geweest de bevolking uit te leggen wat zij met Europa wil. Vervolgens durfden de angsthazen geen tweede referendum te houden. Juist dát heeft bij de burgers geleid tot een groeiend wantrouwen ten opzichte van Europa en een afnemend vertrouwen in de politici. Europa is ons door de strot gedrukt.

Toch zal ik begin juni wel stemmen, juist omdat ik vind dat de samenwerking op de terreinen die ik genoemd heb van levensbelang is. Zeker voor de Nederlandse boeren en tuinders. De politici van vandaag zullen echter niet in staat zijn die samenwerking te realiseren en dus zal mijn stem een proteststem zijn.

Wien van den Brink

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Stem je op Geert ?

Of registreer je om te kunnen reageren.