Home

Achtergrond

Project voor meer begrip voor boeren

De Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe (BOKD) begint dit najaar in de dorpen Norg en Wezup een project om nieuwe bewoners in de provincie meer kennis over het agrarisch cultuurgoed bij te brengen.

Dat zegt Dirk Jasper Keegstra van BOKD. ”Dat het boerenleven op het platteland niet alleen romantisch is, blijkt wel als de boer in alle vroegte het land gaat bemesten”, legt Keegstra uit.

De hoop leeft dat met deze discussies en gezamenlijke activiteiten de belangen van de boeren niet langer botsen met de ideeën die nieuwe bewoners van het platteland hebben.

De dorpen Norg en Wezup zijn volgens de BOKD typisch hedendaagse Drentse dorpen. ”De oorspronkelijke binding vanuit de agrarische werkgemeenschap is niet meer vanzelfsprekend aanwezig. Gewoonweg omdat het aantal boeren per jaar met 3 tot 4 procent afneemt”, zegt Keegstra. ”Mensen in het dorp zijn overwegend geen boeren en weten vaak niet wat het boerenleven inhoudt.”

Door onder meer huiskamergesprekken te houden, wandelroutes te maken en excursies te organiseren bij de boeren hoopt de organisatie dat er op lokaal niveau weer over landbouw wordt gepraat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.