Home

Achtergrond 16 reacties

Productie veevoer kost veel energie

In de gehele zuivelproductieketen gaat de meeste energie naar de productie van veevoer. Maisglutenvoermeel, sojaschroot en sojahullen zorgen voor het meeste energieverbruik en de hoogste uitstoot van broeikasgassen.

Dat meldt SenterNovem. Op jaarbasis stoot de gehele productieketen van de Nederlandse melkveehouderij 15 Megaton CO2 aan broeikasgassen uit. Dat is 30 procent van de gehele Nederlandse CO2-uitstoot. De broeikasgassen ontstaan gedeeltelijk door het opwekken van energie uit fossiele bronnen maar ook door de uitstoot op de melkveebedrijven.

SenterNovem heeft onderzoek gedaan naar het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen bij de productie van veevoer. Doel is om de duurzaamheidsdiscussie binnen de melkveehouderij te voeden. Diverse mengvoerfabrikanten en zuivelcoöperatie Cono willen samen komen tot een meer duurzame vorm van voeren. Van het totale energieverbruik in de zuivelketen gaat 34 procent naar de melkveevoederproductie, 28 procent gaat naar de melkverwerking en 14 procent naar de melkveehouderij.

Binnen de melkveevoerproductie levert de productie van mengvoer tweederde aan het energieverbruik. Dat hangt vooral samen met de teelt, verwerking en transport van de grondstoffen. Het energiegebruik in de teeltfase en het gebruik van kunstmest zijn kleinere posten. Bij de melkverwerking geeft de productie van melkpoeder het meeste energieverbruik (18 van de 28 procent). De productie van kaas zorgt voor 8 van de 28 procent.

Bij de emissie van broeikasgassen vormt de melkveehouderij met tweederde verreweg de belangrijkste bijdrage aan het totaal. De methaanemissie door pensfermentatie en de lachgasemissies vanwege bemesting en bodemprocessen zijn samen met 54 van de 67 procent verreweg de belangrijkste emissiebronnen. De melkveevoederproductie zorgt voor 17,3 procent van de totale emissie van broeikasgassen in de zuivelketen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frank Verhoeven

  Opzich kon je dit met je boerenverstand ook wel beredeneren. Hoe meer die koeien van eigen land vreten hoe beter natuurlijk. Laten we hier een speerpunt van maken (minder krachtvoer voeren: beter voor de koe, milieu en klimaat en de boer) in plaats van proberen die koe minder methaan te laten uitstoten...want dat betekend minder ruwe celstof en dus meer krachtvoer voeren.

 • no-profile-image

  joost

  Waarom wil je eigenlijk veehouder zijn.
  Het is dus zeer schadelijk voor het milieu en de mens heeft het niet nodig, want het is zelfs zeer schadelijk voor de mens.
  Dus wat is het voordeel? Geld, kun je wel meenemen in je graf, maar wat heb je eraan.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wohw, dan heeft de overheid een vet probleem. Als methaanproductie de bottelneck is, kan het nationaal waterplan in de ijskast. De uitstoot van het broeikasgas methaan neemt fors toe bij peilverhogingen. En dat is weer in strijd met de NB-wet. Even WUR bellen, die hebben de rapporten op het schap liggen.

 • no-profile-image

  Han

  Wanneer beginnen we nu eens bij de basis van het probleem. Volgens mij is dat heel eenvoudig.
  IS 5.5 MILJARD MENSEN NIET EEN BEETJE TE VEEL.
  Volgens mij moeten we als bewoners van deze planeet deze discussie eens voeren.

 • no-profile-image

  boer

  Joost, wie moet er dan voedsel produceren voor de mensen ?? Graag antwoord (Te zielig eigenlijk dat ik hierop reageer, maar ja)

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Auw , weer een stok om de hond mee te slaan.

 • no-profile-image

  varkens

  Weet je ook eens een keer hoe dat voelt.

 • no-profile-image

  K.I.S.S.

  Freek, praat je alleen over melk of over het totale voedselpakket.

 • no-profile-image

  freek

  ok leuk maar lees het laatse. "melkveevoederproductie zorgt voor 17,3 procent van de totale emissie van broeikasgassen in de zuivelketen"
  wat in gewone taal betekent dat de melkveehouder zijn produckt produceert voor 17,3% en om het dan in kaas,boter,(melk), koekjes, taart en noem het maar op maar vergeet niet brood neemt de rest (82,7%) op.
  Dus simpel rekenen 15.000.000 ton / 100 = 150.000 ton * 17.3 = 2.595000 ton voor de producutie van een grondstof en dan 15.000.000 ton - 2.595.000 = 12.405.000 voor de productie van het eind product.
  Dus waar zou dan het meeste zijn te besparen???

 • no-profile-image

  gert

  Wat doen die mensen toch allemaal in de supermarkten ?? waar halen ze de energie toch vandaan

 • no-profile-image

  freek

  nou kan ik het daar niet mee eens zijn K.I.S.S, als dat "voedsel paket" zo goedkoop is waarom zijn jullie productie kosten toch hoger dan die van ons

 • no-profile-image

  paul

  ja, errug he, al die boeren.
  Voedsel produceren : het zou verboden moeten worden. :-(

 • no-profile-image

  gert

  Gewoon de supermarkten sluiten ,dan hoeven de boeren ook niet meer te produceren,zo kun je het ook bekijken !!Dan komt er wel een eind aan de vervuiling.

 • no-profile-image

  K.I.S.S

  Wat een waardeloze discussie hier, we praten hier over afval produkten die uit de menselijke consumptie industrie overblijven. Die agrarisch nederland op ruimt en er ook nog veel voor betaalt. Om hiermee mee de beste kwaliteit voedsel van te maken , denk door en leer communiceren. Want dankzij deze oplossing(en) hebben we in nederland het goedkoopste voedsel pakket van de wereld.!!!!

 • no-profile-image

  campina boer

  Soja schroot is een afvalproduct bij het winnen van de olie uit soja op een chemische manier.

  Soja hullen is een afvalproduct bij het winnen van de olie uit soja door te persen.

 • no-profile-image

  Leen

  Beslist waar! Ons voedselpakket is tallergoedkoopste. In de supermarkt zie je Afrikanen, Irakezen, Polen, Roemenen, Afganen etc.etc. en ze komen hier allemaal naartoe omdat 't zo goedkoop is!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.