Home

Achtergrond

Probleemkind geeft gedrag door

De kinderen van ouders die vroeger zelf een probleemkind waren, vertonen zelf ook vaker gedragsmoeilijkheden.

Volgens onderzoeker Inge van Meurs van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is de kans dat dergelijke kinderen ook probleemkind worden, meer dan toevallig.

Van Meurs promoveert woensdag op een onderzoek, dat zij deed onder kinderen die 24 jaar lang zijn gevolgd. De kinderen waren tussen 4 en 16 jaar oud, toen onderzoekers voor het eerst nagingen of zij last hadden van angstig, teruggetrokken of agressief gedrag. In het laatste onderzoeksjaar is onder meer gekeken of hun nakomelingen ook problemen vertoonden.

Volgens Van Meurs hebben ouders die vroeger probleemkind waren, ook in hun volwassen leven nog vaak emotionele moeilijkheden. Daardoor zijn ze minder goed in staat kinderen op te voeden, waardoor het risico groter is dat kinderen in het gezin ook bij hulpverleners terechtkomen. Genetische aanleg en omgevingsfactoren spelen eveneens een rol.

De onderzoeker stelt dat de kans op een nieuwe generatie probleemkinderen deels te voorspellen valt. Zij raadt daarom aan kinderen met gedrags- of opvoedingsproblemen zo uitgebreid mogelijk te behandelen, waarbij ook de ouders worden betrokken. Op die manier is de kans volgens Van Meurs groter, dat de kinderen van de kinderen niet opnieuw in de problemen komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.