Home

Achtergrond 5 reacties

'Prijsvorming gewassen hoogst onzeker'

Het prijsverloop van agrarische gewassen is dit jaar hoogst onzeker en daarom dienen boeren hun kostprijs versneld omlaag te brengen.

Dat concludeert ABN Amro in een rapport getiteld Visie op Sectoren. Het omlaag brengen van de kostprijs betekent volgens de bank verdere schaalvergroting, specialisatie, intensivering maar ook een meer efficiënte aanwending van het machinepark. Dat kan onder meer door meer samen te werken of loonwerkers in te schakelen.

Volgens het rapport daalde het areaal akkerbouwgewassen in 2008 sneller dan in voorgaande jaren. Vorig jaar ging bijna 10.000 hectare verloren. Het areaal aardappelen daalde met meer dan 5.000 hectare. Het betrof met name consumptieaardappelen.

Terwijl de gemiddelde grondprijs in 2008 met bijna 7 procent steeg, verwacht ABN Amro voor het komend jaar een lichte daling bij sterk regionale verschillen. Projectontwikkelaars kopen minder agrarisch land op. De vraag vanuit de akkerbouw is groot, terwijl de melkveehouderij juist pas op de plaats maakt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kobus

  ABN-Amro mag nodig iets van anderen zeggen... zorg eerst eens dat jullie eigen "toko" in orde is . Als dat in orde is denk ik niet dat er nog veel tijd over is om de les voor een ander voor te lezen...BETERSCHAP.

 • no-profile-image

  gert

  De kostprijs omlaag brengen , moeten ze bij de banken ook eens doen vooral de bonussen,hoeven ze ook niet bij de overheid aan te kloppen

 • no-profile-image

  johan

  Toch mooi dat ze het weer al van een paar jaar kunnen voorspellen
  Kan die krol wat van leren
  Zouden ze bij de bank de aandelenkoersen ook zo goed kunnen voorspellen (o nee dat konden ze niet)

 • no-profile-image

  gert

  Blijkbaar geen bonus voor de boer dit jaar!! Om in bankpraat te blijven

 • no-profile-image

  boerke

  Volgens mij is dat al een aantal jaren zo maar kennelijk zit deze bank zelf met de billen te knijpen en hun klanten achter de broek. Ach ja ze hebben tenminste wel nieuws al is het erg oud. Wellicht enkele nieuwe jonge medewerkers op agrarische zaken?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.