Home

Achtergrond 334 x bekeken 9 reacties

'Prijsverlagingen Aldi logisch gevolg marktsituatie'

De prijsverlagingen voor zuivel, die Aldi ook in Nederland heeft doorgevoerd, zijn een logisch gevolg van de slechte marktsituatie in de zuivel.

Dit zeggen Siem Jan Schenk, voorzitter van de LTO-vakgroep Melkveehouderij en Peter ten Hoeve, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Aldi Nederland heeft in navolging van Aldi Duitsland de zuivelprijzen fors verlaagd. De prijs van 2 liter halfvolle dagverse melk daalt 14 cent naar 95 cent en een pond belegen Goudse kaas 40 cent naar € 4,39.

LTO en NMV noemen de prijsverlaging een slecht signaal, maar eigenlijk onvermijdelijk. Ten Hoeve stelt dat deze situatie voorkomen had kunnen worden als de quota niet waren verruimd. Schenk is het daar niet mee eens. Zodra de situatie op de zuivelmarkt verbetert, zal ook de prijs voor consumptiemelk en kaas in de winkel weer stijgen, aldus Schenk. Door de prijsverlagingen van Aldi komt er vooralsnog geen extra druk op de melkprijzen van boeren, meent Schenk. Het is volgens hem een gevolg van de eerder al sterk gedaalde boerenmelkprijs en van lage prijzen op de zuivelmarkt in het algemeen.

Lees ook: Aldi Nederland verlaagt melkprijzen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Het is belagelijk dat een boer niets mag verdienen, we zijn de fabrieken bepalen wat we we verdienen, maar wen er maar aan in de varken en pluimveehouderij is het al jaren zo.We zijn ondernemer en als het niet meer uit kan is het enige wat je kunt doen is kosten besparen byv LTO lidmaatschap op zeggen .

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De enige die het goed ziet is "bioboer".
  Waar zijn we nou met ons europees quoteringssysteem. Het probleem zit 'm niet in de melkprijs, maar de marge. En die hebben we door (gedwongen) kostprijsverhoging uit handen gegeven. Kijk eens kritisch terug naar onze "adviseurs" en banken, die nog geen twee jaar geleden opperden grond te verkopen en de centjes om te zetten in gebouwen en melkquotum. Dan was je pas een échte ondernemer met lef en durf. Waar zijn deze poppetjes nu? Dáártegen zou de gal gespuwd moeten worden.

 • no-profile-image

  bezorgde boerin

  kijk die siem jan ziet nu zelf ook dat hij de quota beter niet verruimt had. nu moet hij een toffe kerel zijn en de quota weer bevriezen. onze mannen zullen weer met plezier melken.

 • no-profile-image

  boer

  Bioboer jij ziet het goed inderdaad. 47,50 cent wordt er betaald voor melk met 1.5% vet. Ik krijg over april 22 cent voor de melk met 4.5% vet.
  Het wordt nu tijd om de tussenhandel is verder uit te gaan knijpen want de boeren produceren al onder kostprijs.

 • no-profile-image

  ex lto veehouder

  meent Schenk. Het is volgens hem een gevolg van de eerder al sterk gedaalde boerenmelkprijs en van lage prijzen op de zuivelmarkt in het algemeen. Nee, nee nee Schenk, de lage prijzen zijn een gevolg van teveel melk op de markt. Daar moet je iets aan veranderen voor je lto boeren

 • no-profile-image

  bioboer

  2 liter halfvol (is volgens mij 1.5% vet) voor 95 cent.
  47,5 cent per liter "spoelwater" dus!!!!
  boer beurt 22,5 cent waar is de rest van het geld gebleven??????

 • no-profile-image

  dirk

  Siem Jan klets maar wat Is GEEN boerenleider maar een verloop van de zuivelindustrie En wat de marktsituatie schenk en lto weten helmaal niet wat markrwerking in de melkveehouderij is En wat de marktsituatie betreft maken de inkopers juist misbruik van die situatie

 • no-profile-image

  gert

  Waarom pleitte LTO het afgelopen jaar dan steeds voor quotumverruiming?

 • no-profile-image

  appie

  ik ben nog wel steeds lto lid maar die siem-jan zeg................hoe lang moet ik hem nog aanhoren...hebben we dan niemand met meer visie en charisma

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.