Home

Achtergrond 4 reacties

'Prijscrisis helpt gesprekken over bundeling'

De slechte economische omstandigheden zijn een impuls voor lopende bundelingsgesprekken in de glasgroenteafzet, denkt voorzitter Thijs Jasperse van telerscollectieven P8 (paprika), A8 (aubergine) en K8 (komkommer).

De prijsmalaise was volgens ZLTO-bestuurder Tiny Aerts niet eerder zo hevig. Jasperse denkt dat de brede en diepe prijsmalaise bij de afzet van glasgroente leidt tot een nieuwe bewustwording van de noodzaak voor bundeling. "De besturen pakken hard door, iedereen zit er geweldig in", zegt hij.

Dat de komkommerpartijen Komosa, ZON en Sun Quality in het Zuiden hun bundelingsplannen al hebben uitgewerkt in Kompany heeft volgens hem te maken met de aard van de bedrijven.

"De andere gesprekken zijn complexer door de omvang en het aantal partijen." Zij liggen volgens hem enkele maanden achter bij de zuidelijke organisaties.

Voor zowel paprika, komkommer als tomaat wordt gesproken tussen verschillende afzetpartijen. Zo praten Greenery, Best Growers Benelux en Tradition met elkaar. Ook praten The Greenery en FresQ over samenwerking bij de vermarkting van trostomaten.

Landelijke bundeling

De gesprekken tussen groepen van afzetpartijen komen in de plaats voor het aanvankelijke plan van landelijke bundeling. Daarvoor bleek niet genoeg steun.

Volgens Tiny Aerts, voorzitter van de ZLTO-vakgroep Glastuinbouw, is de noodzaak voor het tegengaan van de versnippering nog nooit zo groot geweest. "Telers liggen 2 tot 3 cent per komkommer achter op vorig jaar, toen het al een dramatisch afzetseizoen was. Zij hebben moeite de kosten te dekken", zegt hij.

Hij kent voorbeelden van kassen die leeg staan. "Het is een ongekende dip. Dit is nog nooit gebeurd. Tomaten, paprika en komkommers; alles is onderuit gegaan." Nu zijn er nog teveel verkooppartijen op de markt, oordeelt hij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Cees

  Zolang de gesprekken mede door handelshuizen gevoerd worden hebben ze niks te vrezen. Alles blijft dan netjes onder controle en beheersbaar. Pas als tuinders en alleen tuinders hun aanbod gaan bundellen en tesamen aanbieden komt er een oplossing. Dit zal echter NOOIT gebeuren want de één zit vast door GMO en de volgende door de aanschaf van een handelshuis. Conclusie: Einde van de Nederlandse tuinbouw is inzicht!

 • no-profile-image

  Cees

  Er is al langere tijd veel ongenoegen over prijsvorming. Er werden forse kostprijsverlagende bedragen geinvesteerd en bij voortduring sterk in kosten gesneden. Alles werd gedaan, en steeds werd de prijs lager. Ik begrijp niet waarom er door een aantal kapitaallrachtigen onder ons nog steeds niet geinvesteerd is in het terughangen van de klok aan de muur, naast bemiddeling. Is er tenminste 'n keuzemogelijkheid en wordt de sector niet met de rug tegen de muur gezet.

 • no-profile-image

  oostlander

  Nog een geluk dat Thijs en Tiny het er over eens zijn dat we niet te maken hebben met overproduktie, anders hadden we er nog een probleem bij! Nu hoeven we alleen maar te werken aan bundeling en niet aan doordraai of produktiebeperking want dat zou nog vele malen moeilijker zijn.

 • no-profile-image

  oostlander

  De terugkeer van de klok wordt door die mensen tegengehouden die 14 jaar geleden diezelfde klok weg wilden hebben!!

Of registreer je om te kunnen reageren.