Home

Achtergrond 180 x bekeken

President Colom beschuldigd van moord in video

In het Midden-Amerikaanse land Guatemala is een verontrustende video opgedoken.

Een inmiddels vermoorde Guatemalteekse advocaat stelt in een video-opname dat hij zal worden omgebracht op bevel van president Alvaro Colom. De beelden doken maandag op na de begrafenis van de advocaat, Rodrigo Rosenberg (48), meldde CNN dinsdag. Rosenberg werd zondag doodgeschoten toen hij door Guatemala-stad fietste.

"Als je naar deze video kijkt, betekent dat dat ik ben vermoord door de privésecretaris van de president Gustavo Alejos en zijn zakenpartner Gregorio Valdez, met de goedkeuring van president Alvaro Colom'', stelt de jurist zittend achter een bureau. Rosenberg maakte de achttien minuten durende opname vier dagen voor de aanslag op zijn leven. Hij gaf de video aan enkele vertrouwelingen opdat zij de opname aan de media zouden verspreiden als hij werd vermoord.

Rosenberg claimt dat hij vermoord zal worden omdat hij een uitgebreide samenzwering probeert bloot te leggen die reikt tot de top van de Guatemalteekse politiek. Het complot zou onder meer de moord op een prominente zakenman en zijn dochter omvatten.
Volgens Rosenberg werden Khalil Mussa en zijn dochter Marjorie omgebracht omdat Mussa weigerde mee te werken aan corruptie bij een staatsbank. Rosenberg vertelt in de video dat hij het presidentiële paar ermee confronteerde dat hij wist dat Alejos en Valdez verantwoordelijk waren voor de moorden.

Reactie Colum

In een poging een politieke crisis te voorkomen, gaf Colom maandagavond laat een persconferentie die rechtstreeks op tv werd uitgezonden. Hij verwierp de aantijgingen en zei dat ze bedoeld zijn om politieke chaos te creëren. Volgens de autoriteiten zit de georganiseerde misdaad achter de moord op de advocaat.

Colom beloofde er alles aan te doen om de dader te vinden en verwelkomde internationale hulp bij het onderzoek. Maar oppositieleider Otto Perez riep het staatshoofd in een andere persconferentie op af te treden tot duidelijkheid is over de drie moorden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.