Home

Achtergrond

Posters voor herkennen beroerte

Ook al zegt een groot deel van de Nederlandse bevolking een beroerte te kunnen herkennen, de praktijk is weerbarstiger.

Daarom heeft de Nederlandse Hartstichting posters ontwikkeld waarop de signalen op foto's staan afgebeeld.

Het gaat er om dat na een beroerte mensen zo snel mogelijk het alarmnummer bellen, "want tijdverlies is hersenverlies'', aldus de hartstichting. "Iedereen moet een beroerte herkennen'', vindt de organisatie. De drie belangrijkste zijn: een scheve mond, verlamde arm en onduidelijke spraak.

Om de herkenning te bevorderen is op de Europese Dag van de beroerte, dinsdag 12 mei, gekozen voor het thema 'voorkomen en herkennen van een beroerte'.

In Nederland krijgen jaarlijks 41.000 mensen voor het eerst een beroerte. Omstanders kunnen bij een beroerte niet veel meer doen dan die herkennen en direct 112 bellen. "Hoe eerder de behandeling start, des te groter is de kans op herstel'', aldus de Hartstichting.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.