Home

Achtergrond 203 x bekeken

Positief beeld over begin groeiseizoen

De akkerbouwgewassen groeien goed. Dit is ondanks de langdurige drogere periode in het noorden van Nederland.

Het begin van het seizoen is vergelijkbaar met dat van vorig jaar, maar de structuur van de grond is volgens deskundigen veel beter.

"Naar verhouding hebben we weinig regen gehad", zegt Jacob Swart, teeltspecialist in de noordelijke provincies voor Agrifirm, over de teelten in Friesland en Noord-Holland. "Er zijn echter mooie kleine buitjes gevallen. Daardoor groeien planten als kool. We kennen geen grote hoeveelheid plantuitval."

Wel hoopt Swart dat de grond goed nat wordt voor het ruggen frezen. "Ook voor de onkruidbestrijding is wat regen welkom."
In Groningen is meer regen gevallen. "Het staat er wat frisser bij. Al met al zijn we mooi op tijd dit jaar."

Aardappelteelt

Ook Jan van Hoogen, commercieel directeur van handelshuis Agrico, is positief over de start van de aardappelteelt. "Het is wel droog, maar zolang er geen gewas op staat valt de verdamping nog wel mee", zegt hij over het droogte-effect in het Noorden. "De aardappelen zijn onder perfecte condities de grond ingekomen. Wij verwachten een vlotte opkomst."

Het begin van het groeiseizoen is vergelijkbaar met vorig jaar, vindt Van Hoogen. "Met als verschil dat de structuur dit jaar veel beter is, waardoor je meer capillaire werking krijgt."

Zodra de aardappelplanten boven staan, is wat water gewenst. "Maar zeker niet te veel. Een akkerbouwer heeft meer baat bij een droog jaar dan bij een nat jaar. Het gaat goed nu met de aardappelteelt. Dat is een Europees beeld."

Ook over uien voornamelijk positieve geluiden. "Het is een prachtvoorjaar", vindt Gerard Buizer, account manager bij zaadbedrijf De Groot en Slot. "Bij het kiemen hebben uien vocht nodig. Daarna kunnen ze lange tijd zonder. Er valt regelmatig een klein buitje en dat is mooi. De aanvankelijke vertraging door koude grond is hiermee ingehaald.” Coöperatie CZAV meldt dat de gewassen in het Zuiden voorspoedig groeien na de regen.

Of registreer je om te kunnen reageren.