Home

Achtergrond

Politie haalt doelstelling net niet

De Nederlandse politie heeft haar doelstellingen vorig jaar net niet gehaald.

De 25 regionale politiekorpsen leverden vorig jaar 250.130 verdachten aan bij het Openbaar Ministerie (OM), een kleine 800 minder dan beoogd.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Nederlandse politie over 2008, dat minister Ter Horst vandaag aanbood aan de Tweede Kamer. Twaalf korpsen haalden de doelstelling wel. De daling van het aantal verdachten was gelijk verdeeld over alle soorten delicten. Alleen het aantal vermogensdelicten zoals diefstal daalde niet en bij vernieling en openbare orde was de daling sterker.

Procentueel gezien zijn daarnaast minder processen-verbaal tegen veelplegers uitgeschreven dan beoogd. Ook zijn minder hardekernjongeren binnen dertig dagen na het eerste verhoor aangeboden bij het OM dan gepland.

De politie was vorig jaar 52.322 mensen sterk. De doelstelling voor eind volgend jaar van 52.500 is daarmee bijna bereikt. Het aantal politiemensen zal naar verwachting tot 2014 nog verder stijgen.

Afgelopen jaar telde de politie ruim 21.000 vrouwen (34,3 procent). Het aantal allochtone medewerkers bedroeg 4125, oftewel 6,7 procent van het totale aantal medewerkers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.