Home

Achtergrond 501 x bekeken 23 reacties

Petitie voor bouwstop megastallen

Milieudefensie is op internet de petitie 'Stop de dierziektes, stop de megastallen' begonnen.

Daarin worden regering en parlement opgeroepen een bouwstop in te stellen voor de "veefabrieken''. De Mexicaanse griep vormt de aanleiding voor de actie, maakte de milieuorganisatie vandaag bekend.

Nederland is wereldwijd het land met de meeste varkens en kippen per vierkante kilometer. Miljoenen dieren leven op elkaar en krijgen grote hoeveelheden antibiotica toegediend, aldus Milieudefensie. Daardoor nemen de gezondheidsrisico's toe, stelt de organisatie.
Ze vindt de zogenoemde megastallen, waarin duizenden varkens of honderdduizenden kippen bij elkaar zitten, de meest extreme vorm van deze intensieve veehouderij. Momenteel zijn bij Milieudefensie plannen bekend voor 82 veefabrieken verspreid over Nederland.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  joost

  Waarom moet er altijd maar meer geproduceerd worden en wij zitten met de stront.
  Producten die zo schadelijk zijn en niet nodig, zoals vlees en zuivel, moet je niet uit willen voeren naar andere landen, dat scheelt al meer dan 70% van de productie en daar kun je veel natuur en schone lucht en water voor terug krijgen.
  Waarom zijn boeren zo agressief, wil je een verkiezingsposter opplakken op een bord die er voor bestemd is, wordt je aangevallen door boer en zoon uit de omgeving, want er mogen blijkbaar alleen posters van het CDA geplakt worden, heel sociaal.

 • no-profile-image

  jeroen

  Voorlichting, bedoel je het mediamisbruik van zogenaamde milieu en diervrienden clubjes.
  Beetje half voorlichten en dat bestempelen als waarheid!?
  Laat "u" zich zelf voorlichten.

 • no-profile-image

  Megastal

  Waarom, omdat de klaagende burgers zich niet als consument gedraagt.
  De burger wil koetjes in de wei, massage voor elke koe, maar als diezelde burger in de winkel staat, moeten ze het nog goedkoper pakje boter en dergelijk hebben.
  Waarom zoveel medewerkers?
  Ik heb vijf waar ze vroeger, dus misschien voor het zelde wel 30 hadden moeten hebben, efficiente gaat omhoog...

 • no-profile-image

  joost

  Met brandstichters willen we niets te maken hebben en het is echt waar dat een paar leden van de PvdD bedreigd zijn helaas.
  En meneer grijp toch eens in, wat moet er volgens jou gebeuren, al die mensen die de waarheid over de veeteelt vertellen oppakken en afvoeren en dan JP als onze dictator, ja dat is leuk.
  We zijn niet tegen de landbouw, maar wel tegen de enorme monocultuur en de overproductie van vlees en zuivel.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Patrick, dat tegengestelde belangen irritatie kan oproepen is geen nieuws onder de zon. Wat ik heb willen aangeven is dat mensen "door het geluid gaan" als de wederpartij zich in de argumentatie van grove leugens en stemmingsmakerij gaat bedienen.
  En je kunt niet verwachten dat het tot samenwerking van partijen komt als dwangmiddelen uit de kast getrokken worden om een ondernemer in een bepaalde richting te dwingen. Het enige wat hiermee bereikt wordt is dat de hakken in het zand gezet worden.
  Op één punt heb je gelijk: onze belangenbehartigers lopen op kousenvoeten om het pluche niet te beschadigen, en weten niet langer wat hakken zijn als ze een bestuurskamer binnen wandelen. Ze polderen zich een ongeluk om de kool en de geit te sparen om zo een graantje meer te pikken. Maar wel ten koste van hun achterban.
  Ze krijgen te veel eelt op de handpalm door het klappen, en niet meer door met de vuist op tafel te slaan.

 • no-profile-image

  Wil Verhoef - Van der Kaap

  Ik ben tegen de bouw van de megastallen. Het is slecht voor de dieren, de mensen en het milieu. Niemand is er bij gebaat. Het zou de grootste fout zijn om dit door te zetten.

 • no-profile-image

  Delfin

  Maar Patrick jongen, als een milieu-organisatie (die toch opkomt voor het milieu) de Mexicaanse griep als hoofdargument gaat gebruiken om megastallen in Nederland te verbieden dan ben je diep gezonken. Hiermee geven ze direct hun tekortkoming aan in hun verweer omdat ze indirect aangeven dat Megastallen per definitie niet slecht zijn voor het milieu.

 • no-profile-image

  Demo

  Wat is een mega stal??????? hoe lang of breed of hoog of hoeveel dieren. Kijk daar ben ik nou benieuwd naar bij zo,n actie.
  En dan er zijn nog al wat dier ziektes geweest maar zelden begonnen bij een groot bedrijf .

 • no-profile-image

  den haag

  De wereld gaat ten onder aan regels, bureaucratie en slapgelul van niet werkende lieden. Onvoorstelbaar hoe ver mensen vandaag de dag af staan van het landbouwbedrijf. Ondanks verwoede pogingen van allerlei organisaties en initiatieven de burger te laten zien waar het eten vandaan komt, zijn het altijd de raddraaiers die de landbouw als slecht bestempelen. De media is verzot op negatieve berichten en doet dus vrolijk mee. Of het nu journalistiek juist is doet ze niets, kijk/lees en luistercijfers zijn belangrijk. De adverteerders willen daar hun advertentie zien waar het meeste mensen naar kijken/lezen of luisteren. Laten we nu steeds meer mensen hebben die blijkbaar de tijd hebben om graag naar negatieve dingen te willen luisteren, vooral van bepaalde groeperingen zijn het er veel. Wordt toch tijd dat Den Haag eens op verschillende fronten ingrijpt. De media strenger controleren op journalistieke juist/onjuistheden. Zorgen dat de clubs als PvdD, wakkerdier etc. eindelijk eens van de rug van de landbouwer afgaan zodat deze mensen een last minder te dragen hebben. En de mensen laten zien welk belang de landbouw vertegenwoordigd

 • no-profile-image

  jeroen

  Was de ziekte niet bij zo´n hobbyboer ontstaan, van zulke bedrijf die milieudefensie het liefst ziet.
  Ze zitten contstant elkaar tegen te praten.
  Maar ja de media bespelen is een machtsmiddel.
  Zie maar op discovery naar de black sheppard(zijn van zulke figuren als van milieudefensie).
  Zelf op een ander schip gaan en dan roepen kidnapping en maar naar media beelden sturen, zo ken ik er ook nog wel 1

 • no-profile-image

  Waar ben je mee bezig

  De stallen in Nederland moet men op die plekken bouwen die gunstig liggen in de omgeving. Er zijn voldoende bestaande lokaties waar men vooruit kan. Als daar de dierenhouder voldoende uitbreidingsmogelijkheden heeft, zijn LOG gebieden niet nodig. Te veel bedrijven op een hoop is om problemen vragen. Het risico is te groot voor boer en burger. Maar daar zijn de milieuorganisaties zelf de schuldigen van. Eerst veel bezwaren maken tegen boeren in de open ruimtes, dit als doel om er natuur van te maken. En als de overheid de LOG gebieden verzint, daar weer problemen maken. Zo doorgaan en alles gaat kapot. Crisis, geld over de balk gooien!!! En Mexicaanse griep, wat heeft dat met varkens te maken? Ik denk dat die reizende burger het probleem zelf op zoekt! Over geld over de balk smijten gesproken!

 • no-profile-image

  jantje beton

  waarom waarom zovele dieren per plaats. waarom waarom moeten zovele kleine boeren gaan. waarom waarom de megastal. waarom waarom zovele polen in die megastal. waarom waarom ik kan zo nog uren doorgaan.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zucht, wat een wereld. Kennelijk beter een hele leugen dan de halve waarheid.
  Gezondheidsrisico's? Hadden we maar heilige koeien in de stal met vier wielen in plaats van poten in de stal. Veel CO2 en NOx uitstoot bij natuurgebieden waardoor de biodiversiteit wordt aangetast. Boskap voor wegenaanleg. Kilometers teerhoudend asfalt en olielekkage met als gevolg grondwatervervuiling. Nieuwe Europese luchtkwaliteitsregels vanwege de aantasting van de gezondheid. Forse toename van mensen met luchtwegproblemen wat bestreden moet worden met antibiotica.
  En zie, de instandhouding en groei van deze duizenden vervuilers wordt wereldwijd gesubsidieerd en fabrieken overeind gehouden. Gek toch dat niemand hierover demonstreert.

 • no-profile-image

  een nuchtere reactie

  raar, de mexicaanse griep wordt verspreid door reizende mensen. Waarom dan geen megastallen.
  als er werkelijk een nieuwe griepvariant ontstaat in megastallen wordt hij nog altijd verspreid door de mens zelf.
  moeten we dan niet dezelfde maatregelen nemen als bij dierziekten.
  b.v een tien kilometerzone of andere maatregelen.

 • no-profile-image

  ...

  Megastallen hebben niets met de mexicaansegriep te maken. Ze hadden per direct een vervoers verbod voor mensen vanuit mexico in moeten voeren.
  En ophokken zoals ze in dat hotel hebben gedaan om verdere verspreiding te voorkomen. Maar deze maatregelen treffen mensen en geen dieren en dus worden deze maatregelen als niet kunnen beschouwd. Bij een dierziekte weet de sector hoe er gehandeld moet worden nu de rest van de mensen nog overtuigen dat mensen bij elkaar brengen, risico's met zich mee brengen.
  Als er dan zoiets gebeurd als de mexicaansegriep moet er ook naar gehandeld worden het treft de gezondheid van de hele wereldbevolking. Dus zo'n land waar het ontstaat in carantene stellen, er mogen pas weer vluchten vertrekken als het gevaar geweken is, dit moeten de reislustigen onder ons als risico in calculeren voor vertrek. Dus niet de schuld geven bij elke ziekte die ontstaat aan het dier. Het is ook bewezen dat mensen voor dieren een risico zijn, dat deze via de mens ziek worden.

 • no-profile-image

  Partisant

  Ik als niet boer, niet landbouwer, snap jullie reactie's!!
  Net zoals ik zeker weet dat vele andere niet boeren, de acties van milieu defencie op dit gebied onzinnig vinden.!
  Door de moderne technieken te gebruiken (nieuwe stallen) is overlast veel meer te beperken, en we moeten toch eten! En om te eten moeten we ook werken!!

 • no-profile-image

  Landbrug

  Joost,

  Dus brandstichten van jou diervriendjes, zijn vriendelijke acties?
  En ik geloof er eigenlijk geen bal van, gij probeert gewoon op te jutten.

 • no-profile-image

  zonneschijn

  Het wordt de hoogste tijd dat de boeren goed worden voorgelicht! Ze worden voor de gek gehouden door de belangenorganisaties (voerleveranciers, slachterijen, banken...) Nederland is te klein voor de nodige schaalvergroting. De intensieve veehouderij in Nederland is ten dode opgeschreven. Daar zit je dan, over een paar jaar, met al je schulden. En wie is er beter van geworden????

 • no-profile-image

  Patrick

  @ Delfin, je bedoeld weldenkend parlementslid? Noem eens namen in de CDA of VVD?
  Ik ben bang dat je last hebt van 'emotional compromished' gedrag, dat wil zeggen, niet meer in staat om goede of nuttige beslissingen maken in stress situaties of ledinggevende rollen.
  Ik zag dat ook in de nieuwe Star Trek ' a new beginning' mooie titel trouwens voor een planeet, film is een aanrader voor iedereen.
  Ik bedoel alle zuivelboeren in Europa van slag, over tot mega over productie, boter interventie. Knap beleid hoor, en vooral niets tot totaal niets kunnen doen is toch dramatisch, totaal geen slagkracht.
  Dat noem ik geen echte sector die weet wat ie doet. Melkprijs 21 euro, knap hoor van alle beleidsmedewerkers in Europa of politiek.
  Het stunten met vlees wordt echt niets aangedaan door de sector zelf, het lijkt daarom meer op een afspraak met supermarkten om overschotten aan vlees kwijt te raken.
  Chaos troef dus, nee dat is een sector met gestuntel als troef, knap gedaan door alle bobo's met mooie woorden.

 • no-profile-image

  Patrick

  @melkveehouder, irritatie zal er altijd zijn bij elke partij die een andere mening heeft of dingen willen veranderen. Dat blijft altijd.
  De intensiteit kan eventueel toenemen als er veel verschillen zijn.
  Sommige verschillen zijn nooit te overbruggen, sommigen zijn of waren te voorkomen.
  Deze megastallen, of laat ik maar zeggen forse uitbreidingen, is nu een probleem geworden.
  Als men gewoon vanaf het begin had samengewerkt met burgers, omgeving en maatschappelijk draagvlak, etc dan zas het nooit zover gekomen.
  Dan was er gewoon tegen boer, en lokaal politiek gezegd, wij vinden dat er al meer als genoeg dieren in de bio-industrie wordt gehouden in Nederland en genoeg is genoeg. Dan wist de boer en lokaal politieke elite waar ze aan toe waren en had je nu geen discussie.
  De sector mist dus ook nog veel inzicht.

 • no-profile-image

  Delfin

  Met dit soort acties en beweringen zetten de milieuorganisaties zichzelf totaal voor schut. En dat is heel jammer! Een weldenkend Parlementslid neemt hierdoor de Milieuorganisaties niet meer serieus. Een beetje domme actie.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Patrick, an sich een goede eye-opener. Ik ben het met je eens dat enkele aandachtspunten verlegd moeten worden. Hoewel ik uitdrukkelijk opmerk dat o.a. milieudefensie en de PvdD vaak gewoon op hol slaan in hun argumentatie, en hiermee de irritatie van de landbouw over zichzelf heen roepen. Ze bedienen zich te vaak van doelredenatie en onjuiste argumenten waar je als praktiserend beroepsbeoefenaar (lees; boer) gewoon doorheen prikt. Dit op basis van ervaringen in de praktijk. En dan verdenk ik die clubs toch van een dubbele agenda.

 • no-profile-image

  Patrick

  Wat het aller-ergste nog is voor de boer zelf. De boer wil best produceren op een manier waarop ze geld kunen verdienen en ook in samenhang met huidige wensen van anderen.
  Ik zie daar geen probleem.
  Het grootse probleem is de sector, dus alles samen, alle cijfers samen en alle luie belangenbehartigers samen.
  De boer heeft zich wijs laten maken dat megastal een oplossing is, nog groter en meer dieren. Hij heeft zich wijs laten maken dat dat wel even in achterkamertjes kon worden geregeld.
  Lokale bstuurders zijn vaak toch corrupt, dus dat was zo rond.
  Waarom zou je de omgeving vragen of ze je plannen ook goed en nuttig vinden, nee joh, je bent boer en je wilt wat, en dan zijn er altijd wel banken, accountants, LTO of andere schijnbelangenbehartigers die je moed in spreken.
  En nu het allemaal niet makkelijk gaat, heeft de burger het gedaan, zelf milieu defensie is de gebeten hond. En ach, ach, ook PvdD zijn ook allemaal terroristen en brandstichters.
  Hoe belachelijk kun je je als vlees sector maken. Kijk eens in je eigen keuken vol met luizen. Nu C1000 weer stunt met vlees, waar is LTO, waar is welke organisatie of leidinggevende die er wat van zegt of wat aan veranderd.
  Ik zie ze niet. Het is zelfs jullie grootste klaagzang van elke dag, milieu defensie of PvdD die jullie zeggen, zo kan het niet verder in het belang van iedereen en een planeet waar je zelf deel vanuit maakt.
  Juliie sector noem ik zielig. En daar bedoel ik de boeren niet mee.
  Vlees en zuivel is een industrie geworden en jullie vertellen om afzet te garanderen dat dat gezond is voor de mensen. Op politiek en lobby niveau noem ik jullie laf.
  Liever de eigen portomonee spekken, baantjes zekeren, dan veranderingen aanbrengen in jullie eigen sector.
  Melkprijs is laag, straks onder de 20 euro, straks krijg ik daar nog de schuld van. Ik wens elke boer enorm veel sterkte met hun PVV of LTO of welke belangenbehartiger dan ook. De lobbiesten zou ik de laan uit sturen en politiek zijn jullie al helemaal niet meer series te nemen, met mooie beloften voor een verkiezing, maar nog nooit iets zinnigs gepresteerd achteraf, politiek stumperds dus, met de CDA voorop.
  Je zult maar boer zijn en je sector bied je geen toekomst, de sector weet niet wat ze moet doen, dat terwijl de secor en de hele wereld veranderd.
  Veel sterkte gewenst want voedsel produceren is en blijft belangrijk, alleen niet op deze manier.
  De vlees sector is een energie bedrijf als Essent dat stroom levert, maar zijn klanten als vb zegt, laat aub de lampen aan als je op vakantie gaat want dat is beter voor je gezondheid. Je moet meer energie verbruiken want anders kunen onze bonussen niet betaald worden.
  En vooral niet luisteren naar anderen want wij als energie sector weten het veel beter.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.