Home

Achtergrond 167 x bekeken

Persvrijheid gaat nu op alle continenten achteruit

In steeds meer landen zijn journalisten niet vrij om te schrijven of uit te zenden wat ze willen.

De trend is al zeven jaar op rij negatief, maar in 2008 was hij nog slechter. Voor het eerst was sprake van achteruitgang in alle regio's. Zo staan Israël, Italië en Hongkong niet langer te boek als landen met een vrije pers.

Dat blijkt uit het jaarrapport Freedom of the Press 2009 van Freedom House, dat vrijdag werd gepubliceerd. De organisatie wordt gefinancierd door de Amerikaanse overheid en beoordeelt sinds 1980 wereldwijd de mate van persvrijheid.

In 2008 was slechts in enkele landen in Zuid-Azië en Afrika sprake van een verbeterde persvrijheid. In de landen die vroeger tot de Sovjetunie behoorden verslechterde de situatie aanzienlijk. Hetzelfde geldt voor landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Van de 195 beoordeelde landen staan er zeventig te boek als 'vrij'. Een groep van 61 landen, waaronder Israël en Italië kreeg het oordeel 'gedeeltelijk vrij' en de overige landen zitten in de categorie 'niet vrij'.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.