Home

Achtergrond

Perceel afspeuren naar afwijkingen

Akkerbouwer Gerard Hegge (links) uit het Groningse Molenrij speurt samen met een medewerker zijn perceel pootaardappelen af.

Zij zijn op zoek naar planten die vormen van een virus of andere afwijking vertonen. Hegge is gisteren voor het eerst dit seizoen begonnen met het inspecteren van zijn percelen. Nu de planten boven de grond komen kan hij het pootgoed goed bekijken. Tot nu toe ziet het er goed uit. De komende periode gaat Hegge elke week tussen de planten door om ze te controleren. Foto Jan Bouwman

Leden van voorlichtersnetwerk Agrivaknet worden rondgeleid door het laboratorium van de gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer. De voorlichters zijn gistermiddag bijgepraat over de activiteiten van de GD in de pluimveehouderij. Pluimveedierenarts Teun Fabri vertelde de voorlichters over het antibioticagebruik in de sector en immunoloog Sjaak de Wit ging in op het belang van monitoring van pluimvee. Foto Robin Britstra

Medewerker Johan Zwik van veredelingsbedrijf Vandijke Semo in Groningen wiedt onkruid in een proefveld bladrammenas. Vandijke Semo veredelt rammenas, gele mosterd en Japanse haver, vertelt directielid Bert-Jan van Dinter. "We ontwikkelen rassen die aaltjes bestrijden. Dat wordt belangrijker want de chemische bestrijding van aaltjes wordt steeds meer beperkt." Foto Koos van der Spek

Ongeveer 300 melkveehouders hebben vandaag de nieuwe staande melktank op het melkveebedrijf van Bart-Hein van Ginkel in het Gelderse Wilp bekeken. Leverancier De Laval van melkwinningsapparatuur hield open dag op 27 bedrijven in het gehele land. De buiten geplaatste melktank van 25.000 liter in Wilp trok veel bekijks. Dealer Manny van Wijngeeren uit Klarenbeek zegt dat de tank duurder is dan de traditionele tank die binnen staat. Maar omdat je geen gebouw om de tank hoeft te plaatsen, komen de uiteindelijke kosten niet veel hoger uit. Daarbij komt, dat de buiten staande tank eenvoudig door een grotere vervangen kan worden. Voor veehouder Van Ginkel is dat voorlopig niet nodig. Hij melkt nu met twee robots en overweegt op termijn een derde aan te schaffen. Foto Robin Britstra

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.