Home

Achtergrond 29 reacties

'Pelsdierverbod in strijd met rechten van de mens'

Een eventueel pelsdierhouderijverbod is in strijd met de Europese verklaring van de rechten van de mens (EVRM).

Dat vindt directeur Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders.

"Mocht er daadwerkelijk een verbod komen, dan gaan wij onmiddellijk procederen bij het Europese Hof in Luxemburg", zegt Verhagen. Hij zegt zich hierin gesteund te weten door de Nijmeegse hoogleraar Bruno van Ravens.

Verhagen is verbaasd en geërgerd over de opstelling van de PVV. "Ze zijn als een blad aan de boom omgedraaid. Ze trekken compleet verkeerde conclusies uit het rapport van de parlementair advocaat."

Een verbod op de pelsdierhouderij komt volgens Verhagen voor de bedrijven neer op een sterfhuisconstructie. Bedrijven zijn van de ene op de andere dag niets meer waard.

Hij denkt bovendien het ook niet zal blijven bij één verbod. "De PvdD heeft nu al in haar programma staan dat ze een verbod wil op de commerciële konijnenhouderij."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hee

  Klopt helemaal Piet. Er bestaat in Nederland ook helemaal geen bio industrie. Die herman wordt gewoon dement en begrijpt het niet allemaal. Vergeef hem maar, hij kan er ook niets aan doen

 • no-profile-image

  Boer

  Hermien Schober je weet zo weinig van dieren en landbouw dat ik me afvraag waarom je reageerd. Mensen zoals jij hebben bijvoorbeeld het verdoofd castreren er door gedramd met als gevolg dat het big nu vier keer zolang angsten en stress moet doorstaan. Er moet "natuur" gecreerd worden omringd met water en hekwerk zodat de dieren hun hongerdood niet kunnen ontsnappen. Als je serieus genomen wil worden zou het op de eerste plaats goed lijken als je weet hoe het er in de praktijk aan toegaat en je vakkennis toond. Wakker dier is een bussiness die weinig geld op zou halen als ze zich met de waarheid bezig zou houden. Als je blind je informatie daar vandaan blijft halen houdt het hier nooit op met je truttengejammer. Het is voor de boeren die op je onrealistische voorstellingen zoals een vegetarische wereldbevolking gevoedt door alleen biologische boerenbedrijven ingaan frustrerend om iets uit te leggen omdat je van de landbouw en veeteeld de ballen verstand hebt. Voordat je weer een lading onzin uitkraamt, verdiep je in de materie en kom met feiten.

 • no-profile-image

  Northwest

  Oeps!!, Ik heb per ongeluk mijn reactie uit het Dagblad v/h Noorden gecopieerd, Hierbij is het gehele artiekel gecopieert. Hierbij mijn verontschuldigging. Waarom moet altijd alles verboden worden in Nederland, de consument kan hierover zelf wel beslissen, de nederlandse regering probeert alles te regelen, de consument is zelf mondig genoeg om hierover zelf te beslissen. Als ik tegen iets ben dan koop ik het niet. Ik weet zeker dat de nederlandse pelsdieren houders goed voor hun dieren zorgen. Als dit in nederland verboden wordt dan verplaatst de productie zich naar het buitenland. Het zelfde geldt voor de legbatterijm, er zijn nog steeds genoeg consumenten die het weinig uitmaakt hoe en waar een eitje geproduceerd is, in een legbaterij of door een scharrelkip. Deze regelgeving lijkt op een dictatuur.

 • no-profile-image

  freek

  ik lach me kapot, ik zal het uitleggen. Het wakker lulletje kan niet eens origineel zijn zodoende moet hij zijn eigen comentaar kopieeren van 2 dagen geleden we zijn niet allemaal gisteren geboren groene puntmuts

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  het wordt tijd voor een nieuwe politieke partij. Partij voor behoud van verworven rechten. Tijd voor weerstand tegen die link(s)e rakkers die overal een mening over hebben en niet nadenken over de gevolgen waarmee ze bevolking opzadelen. Waarom zouden wij als burger geen mooie bontjas mogen dragen. elke avond genieten van een lekkere biefstuk en 's ochtends ontbijten met een gezond batterij eitje met spek en ham. Ow jah tussen de middag nemen we natuurlijk een big mac van de mc donalds.

  Voor het eten van vlees of fokken van bont zijn nauwelijks fossiele brandstoffen nodig waardoor er geen extra co2 in de lucht komt dan er nu al zit. CO2 van een plastic bontjas is veel groter. want die is gemaakt van olie en gevormd onder hoge temperaturen.

  Waarom mag niemand meer een peuk opsteken tijdens het stappen? link(s)e rakkers die nooit op stap gaan vonden het een onsmakelijk idee.

  Waarom zijn grotere auto's zwaarder belast? zielige link(s)e rakkers zijn arm en jaloers. Daarom zien zei deze auto's liever niet meer. Allemaal een kleine auto kopen met nauwelijks marges waardoor de auto industrie nu in de penarie zit.

  Alle vrachtwagens moesten voorzien worden van een nieuw type duurdere motor. Alle transportbedrijven kopen snel een oud model truck. gevolg in korte tijd veel vraag en daarna tig jaar een flauwe markt. Alle mensen die aangenomen zijn staan weer op straat!
  Link(s)e rakkers kennen niet de weg van de geleidelijkheid. hun waanideeen moeten zo snel mogelijk uitgevoerd worden in de meest belachelijke overgangstermijnen.

  Dit is het begin van het einde! over 50 jaar zit weer iedereen in een grote pan aardappelen te vissen met een beetje uiensaus voor de smaak. Werken doen we niet meer want er is geen welvaart meer en de auto? die is vervangen door een fiets want de belastingen zijn niet te betalen. Waar ken ik dat van ow ja de tweede wereld oorlog.

  Laat iedereen nu eens doen wat hij of zij graag doet. Als de vraag naar bont afneemt verdwijnt de nertsenhouderij vanzelf. Maar de vraag neemt juist toe en een van de weinige sectoren in nederland die nu gewoon winst maakt wordt de das omgedaan. Iemand een idee van een civiele of een publieke sector die we met een petitie van 75 000 hand tekeningen de das om kunnen doen?

 • no-profile-image

  W Geverink

  Boer heeft een punt Herman . Je weet niet genoeg van dieren om te kunnen oordelen of een bepaalde ingreep nodig is of niet . Voor jou is alles gesneden koek . Neem die biggen waarvan jij denkt dat castratie overbodig is . Als ze niet worden gecastreerd is het leed niet te overzien . De hele dag rijden ze op elkaar en veel slacgtoffers zullen daardoor nooit meer in de benen komen . Je denkt zeker dat boeren castreren voor het plezier . Nee het is een kloteklus waar iedere boer een hekel aan heeft maar tot op heden de beste methode is . Het wachten is op een chemische castratie methode waarbij beregeur verleden tijd is en waarbij het libido van de beer ook wordt onderdrukt . Anders heb je nog steets niks .

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Boer: "Hermien Schober je weet zo weinig van dieren en landbouw dat ik me afvraag waarom je reageerd. Mensen zoals jij hebben bijvoorbeeld het verdoofd castreren er door gedramd met als gevolg dat het big nu vier keer zolang angsten en stress moet doorstaan."
  De naam is trouwens Herman! Het verdoofd castreren is even erg als het onverdoofd castreren. Daar hebt u gelijk in. Daarom dient die castratieonzin onverwijld te worden afgeschaft. Negens voor nodig, de kans op berengeur is nagenoeg nihil. Dus dierenkwellerij zonder enig nuttig doel...............

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Delfin: Dat is het juist. De vrijheden van Brambell slaan op dieren die gehouden worden. Wij hebben de dieren uit hun natuurlijke omgeving weggehaald en daarmee de verantwoordelijkheid op ons genomen hun welzijn te garanderen. In de natuur gelden wetten die door niemand te beïnvloeden zijn. Doordat dieren in de natuurlijk in staat zijn hun soorteigen gedrag te vertonen is het te accepteren dat daarvan het gevolg is dat er soms honger en dorst geleden wordt, akelige ziektes uitbreken en er op minder prettige wijze gestorven wordt. De mens heeft het dier uit zijn natuurlijke omgeving gehaald en heeft de mogelijkheid het desondanks een acceptabel leven te laten leiden. Die mogelijkheid is tegelijkertijd een verplichting. Dat is wat Brambell heeft willen aangeven, hetgeen kennelijk in woord door de huidige minister vanLNV wordt onderschreven. De praktijk is echter een tikje anders.............

 • no-profile-image

  Herman Schober

  In strijd met de Europese Verklaring van rechten van de mens. Ja, dat zijn grote woorden! Als we ons nou ook zo druk zouden maken over de rechten van het dier.
  Zijn die er dan? Ja zeker! In 1965 heeft de Britse regering aan meneer Brambell de opdracht gegeven voorwaarden te formuleren waaronder dieren mogen worden gehouden. Ze staan bekend als "de vijf vrijheden van Brambell":
  Dieren zijn vrij: van dorst, honger en onjuiste voeding; van fysiek en fysiologisch ongerief; van pijn, verwondingen en ziektes; van angst en chronische stress; om hun natuurlijk (soorteigen) gedrag te vertonen.
  Ook minister Verburg heeft toegegeven dat deze voorwaarden deel moeten uitmaken van het begrip dierenwelzijn! Kunnen we mooi vandaag de bio-industrie en de bontfokkerij afschaffen!

 • no-profile-image

  Kip

  Wie zit er in een kooitje?
  Het NEDERLANDSE VOLK (stemvee) dat mag 1 keer per 4 jaar eruit om te stemmen, daarna denkt deze wispelturige/emotionele Tweede Kamer, dat zij voor de burger kan beslissen. Eerst de doelen voorschrijven, en uitgevoerd en dan als “FLAPDROLLEN en(sommige dikke) DRAAIKONTEN” zo vaak rond gedraaid om de PvdD (duizelig geworden) compleet de weg kwijt. Hoe zal het zijn na een volgende verkiezing?

 • no-profile-image

  wat een

  Paniek om niets. Het voorstel moet nog door de eerste kamer en die gaat toch niet akkoord.

 • no-profile-image

  Delfin

  Een slechte zaak dat de Nederlandse politiek instemt het verbod op de nertsenhouderij. Wij zetten ons wereldwijd weer eens negatief op de kaart. De hypocriete Nederlanders weten het weer beter. Nertsenhouderij is dierenmishandeling wordt de Nederlander wijsgemaakt. Als je een zielig romantisch verhaal verteld zou je het bijna gaan geloven (daar zijn enkele Nederlanders wel gevoelig voor). Beste mensen, dierenmishandeling heeft met continue pijnigen en verwaarlozen en verhongeren te maken. Dat is in de nertsenhouderij niet het geval. Een hond op een flatje zonder vrije uitloop naar de buitenlucht is toch ook geen dierenmishandeling, of moet dat ook verboden worden? Doodslaan van vliegen/muggen is ook geen dierenmishandeling,of moet dat ook verboden worden. We slaan in Nederland door! We leven in een maatschappij die continue overal problemen over loopt te maken, en als ze “opgelost”zijn worden er gewoon weer nieuwe problemen opgezocht. Laat iedereen zich gewoon bij de wettelijke uitgangspunten houden, en zijn er totaal geen argumenten om de nertsenhouderij te verbieden. Als je er tegen bent, koop dan gewoon geen nertsenbont. Dat mogen burgers toch wel zelf beslissen. PVV die VRIJHEID mogen wij toch wel zelf hebben.

 • no-profile-image

  Jeroen

  En onze herman(jemig buiten kantoortijd)gaat alleen soja eten en hele regenwoud vernielen omdat soja moet verbouwen en daarbij de ecologie daar kapot maakt en waarbij we hier een hoop afval hebben, die we niet gebruikt krijgen omdat zogenaamde bio-industrie(klinkt leuke he linkse strijder) weg is, dus we hier nog een hoop afval te verwerken krijgen. Heb je daar al een oplossing voor. En wat bij misoogsten? Zelde als in de oosterwaarde plassen, accepteren dat de mensen aan de hongerdood kapot gaan???

 • no-profile-image

  Jeroen

  Nee herman, zeker nooit geweest op scharrelkippen bedrijven, waar snavels niet geknipt worden, daar moeten ze afleiding geven om het kanibalisme te verminderen. Leer eens, dat een dier geen mens is.(daarom kan je wel met respect behandelen, maar vergelijking tot mens kan je niet met alles maken!)

 • no-profile-image

  beter weter

  Noord west ...is kennelijk thuis best.
  Want reageert vanuit Canada? op Nieuwsblad v.h.Noorden en op Agrarischdagblad/Boerderij.
  Heimwee North west?

 • no-profile-image

  joost

  Pelsdierverbod in strijd met rechten voor de mens.
  Ja, de mens heeft het recht om dieren te mishandelen en uit te moorden.
  Daar moet je trots op zijn, dat je dieren mag mishandelen en vermoorden en daartoe het recht hebt.
  Voor mij zijn het hebzuchtige mensen met geen enkel recht.
  En wie zijn nou de terroristen en passen geweld toe, dat is volgens mij de veehouderij, 500 miljoen slachtoffers alleen al voor de lekkere trek en dan nog de miljoenen dieren voor hun bont en dat alleen in Nederland en dan de agressieve houding tegen mensen die anders denken.
  PvdD posters gauw weer weghalen of mensen bedreigen die legaal posters plakken.

 • no-profile-image

  de spiegel

  wat volgt een verbod op het houden van huisdieren
  een hond alleen gefokt om levenslang alleen zonder soort genoten opgesloten te zitten in een huis en een paar keer per dag meegesleurt te worden aan een riem.
  een vis zielig in een kom van 10 *10
  een reptiel in een huis
  een knarie in een kooi
  een paart met een vreselijk mens op de rug die sporen in haar buik trapt
  een koe waar het kalf de melk niet mag drinken alleen de mens
  en tot slot de kat die eet een ander dier maak die vandaag nog vegitarier
  en dan de mens verbied de voorplanting van de mens die jaren opgesloten worden in stinkende klas lokalen leerplicht wat een aantasting van de vrijheid van onze kinderen verbied vandaag nog de leerplicht hoezo keuze vrijheid voor onze kinderen laat ze toch gewoon buitenspelen geen kind die dat niet liever doet n

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  @ Herman Schober. Je beschrijft de praktijk op Nederlandse veehouderijen. Dieren zijn vrij: van dorst, honger en onjuiste voeding; van fysiek en fysiologisch ongerief; van pijn, verwondingen en ziektes; van angst en chronische stress; om hun natuurlijk (soorteigen) gedrag te vertonen.

 • no-profile-image

  Delfin

  mooi gesproken @Northwest. Met name dat de overheid alles maar wil regelen. De politiek zet zich in zijn hemd door een verdere inperking van de keuzevrijheid van burgers/kiezers. De politiek behandelt haar burgers als kleine kinderen die geen keuzes mogen maken.

 • no-profile-image

  Delfin

  De vijf vrijheden van Brambell gaan in de vrije natuur ook volledig mank. Geen beest die daar wat aan heeft. Er zijn gewoon geen goede keiharde argumenten om de nertsenhouderij te verbieden.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Piet Wisse: Zo, dat is de praktijk dus in de veehouderij. Biggetjes worden onverdoofd gecastreerd en van hun staarten ontdaan, van kippen wordt de snavel gekapt, ganzen worden gewangvoederd, kalveren worden meteen na de geboorte bij de moeder weg gehaald, varkens worden vergast alvorens te worden geslacht wat enorme angst en paniek bij de dieren veroorzaakt. Ja hoor, we gaan heel respectvol met onze dieren om............

 • no-profile-image

  boerke

  Wanneer wordt er een partij opgericht die opkomt voor de basisbehoeften van de mens en die flats en appartementencomplexen gaat afbreken.
  De mens kan hier ook geen natuurlijk gedrag vertonen en is er erger als een kip in een kooi. Of voelt hij er zich toch gelukkig.
  Misschien is dat dan bij de gedomesticeerde dieren in de veehouderij ook wel het geval.
  En als we het hebben over dierenkwellerij dan zou er toch ook eens gekeken moeten worden naar het houden van honden in kleine appartementjes en flats lijkt mij. Of is alles toch meer een spelletje van de minderheid pesten wat in een democratie dus echt niet hoort. De PVV laat hiermee zijn ware aard wel zien.

 • no-profile-image

  Northwest

  Steun voor verbod op pelsdierhouderij
  ANP | Gepubliceerd op 26 mei 2009, 19:16
  Laatst bijgewerkt op 26 mei 2009, 19:26
  DEN HAAG -
  Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich dinsdag uitgesproken voor een verbod per 2018 op de pelsdierhouderij. De pelsdierhouders kunnen in het voorstel geen financiële compensatie verwachten.

  Met SP en PvdA, de initiatiefnemers van het wetsvoorstel, vinden ook GroenLinks, PVV, D66 en de Partij voor de Dieren dat je jaarlijks geen 5 miljoen dieren zou moeten vergassen voor bont, een product waar een alternatief voor is. Krista van Velzen (SP) stelt: ,,Het produceren van bont is geen redelijk doel om een dier te houden en doden.'' Ook al niet omdat een nerts eigenlijk een solitair levend dier is dat een territorium nodig heeft en voor dit doel in een kooi wordt gehouden.

  Dat de pelsdierhouders zich benadeeld voelen, wimpelt ze af. ,,De discussie speelt al sinds de jaren negentig. Hoezo: ze zagen het niet aankomen?'' Het Kamerlid hoopt dat ook dit verbod, net als onlangs het verbod op de handel in zeehondenbont, navolging krijgt in Europees verband.

  Nederland | 14 reacties
  Link Stuur dit artikel door Printen Verwijder uit favorieten
  Voeg toe aan favorieten Stel huidig filter permanent in Toon geen reacties Toon alle reacties Reacties
  ..." Het Kamerlid hoopt dat ook dit verbod, net als onlangs het verbod op de handel in zeehondenbont, navolging krijgt in Europees verband."...

  Goddank..., zucht..., EINDELIJK !!!!!!!!

  Geplaatst door 81114 op 19:38 26-mei-2009
  Meld als ongepast Er worden maar allerlei regels opgelegd maar steun is er niet! Horeca, landbouw, tabak, fokkerijen en legbatterijen! Ik ben het met een heleboel eens, maar je moet iemand en de werknemers wel compensatie of hulp(al dan niet met geld)aanbieden!

  Geplaatst door jerrie3 op 20:24 26-mei-2009
  Meld als ongepast inderdaad eindelijk! Welke zot draagt nog bont van een dier dat alleen voor zijn vacht gedood wordt.

  Geplaatst door flits op 20:34 26-mei-2009
  Meld als ongepast Mooi. Had veel eerder gemoeten. En niks compenseren. Als je jaar na jaar zo immoreel bezig bent zoek je maar ander werk.

  Geplaatst door empathies op 20:56 26-mei-2009
  Meld als ongepast Prima maatregel. Jammer dat ie niet op 1 januari 2010 ingaat.

  Geplaatst door kaatje de weduwvrouw op 20:56 26-mei-2009
  Meld als ongepast Kom mensen wees eens consequent! Gewoon alle dieren die niet gewoon in de natuur leven (m.a.w. die door de mensen zijn gemanipuleerd) laten uitsterven. E.e.a. betekent geen vlees meer eten van wat voor dier dan ook, geen leer meer voor schoenen meubels enz. Als het zo ver is, dan zit mijn vriezer tjokvol met speklapjes...

  Geplaatst door Frank Es op 23:38 26-mei-2009
  Meld als ongepast Frank Es op 23:38 26-mei-2009
  Je blijft a-sociaal!

  Geplaatst door dubio op 23:58 26-mei-2009
  Meld als ongepast De SP heeft gelijk! Dus sta nu op uit je rundleren bank, trek je kalfsleren schoenen aan, trek je GSM uit het geiteleren hoesje en geef je nu op als lid van de SP!

  Geplaatst door Zandster op 00:35 27-mei-2009
  Meld als ongepast dubio, erg slim ben je waarschijnlijk niet dat je niet door mijn commentaar heenprikt. Afgezien daarvan, ik weet niet of je dit meent, het kan toch niet zo zijn dat iedereen die het niet met jou mening eens is direct maar een a-sociaal is?! Dan zitten er heeeeh veeeel a-socialen in dit forum!

  Geplaatst door Frank Es op 00:48 27-mei-2009
  Meld als ongepast Waarom moet altijd alles verboden worden in Nederland, de consument kan hierover zelf wel beslissen, de nederlandse regering probeert alles te regelen, de consument is zelf mondig genoeg om hierover zelf te beslissen. Als ik tegen iets ben dan koop ik het niet. Ik weet zeker dat de nederlandse pelsdieren houders goed voor hun dieren zorgen. Als dit in nederland verboden wordt dan verplaatst de productie zich naar het buitenland. Het zelfde geldt voor de legbatterijm, er zijn nog steeds genoeg consumenten die het weinig uitmaakt hoe en waar een eitje geproduceerd is, in een legbaterij of door een scharrelkip.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Ik ken de nertsenexploitatie alsook de zo mogelijk nog walgelijker konijnen houderij.
  Heb hier enige malen uitvoerig beschreven hoe het er aan toe gaat!
  Daar worden goedwillende boeren, zonder boter op hun hoofd, niet vrolijk van!
  De P.V.V. komt op voor boeren/tuinders die goed/acceptabel omgaan met hun broodwinning.
  De echte boerenstand (daar reken ik mij ook toe), zou blij moeten zijn dat de rotte appels uit onze boerenfruitmand verwijderd worden.
  Daarom hulde P.V.V. (Dion Graus).

 • no-profile-image

  Anti Wakker Dier

  Dus ik kan de bouwvakkers laten komen om wat meer stallen te bouwen voor mijn nersten.
  Zolang de consument niet verandert, verandert de tak niet.
  Al zijn de terroristen van WD of PvVD er niet over eens en dreigen ze of vernielen ze alles.

 • no-profile-image

  freek

  en joost is zeker nog nooit uit nederland gewwest jongen je moet eens uit het zolderkamertje van je moeder vertrekken. als je geen bont wil koop het dan niet ik draag ook geen bont maar er zijn mensen op de wereld die dat wel willen en die mogen dat van mij best wel. Maar hier hoor je geen jager klagen dat jullie het willen verbieden dat betekent alleen dat er meer vraag komt naar possum bont en de prijs omhoog gaat en er meer mensen die rot beesten uit de bomen gaan schieten met of zonder jong

 • no-profile-image

  joost

  Wat nou Freekie, viel er niets meer te plunderen in Nederland, dan maar gauw Nieuw Zeeuwland ook nog verzieken met je hebzuchtige ideeen.
  Sommige rijke mensen zijn te dom om te weten waar bont vandaan komt, daarom moet je ze helpen en dat doen we belangenloos.

 • no-profile-image

  Northwest

  Geachte Bet weter, Ten eerst is het oostwest thuis best, ten tweede:er zit geen haar op mijn hoofd dat heimwee heeft en als er eentje zou zijn dan gaat hij er met wortel en al uit. Het lijkt er wel op, dat jij niet voor je zelf kunt zorgen/opkomen Bet weter, en dat de overheid jouw steeds bij het handje moet houden en leiden. Ik weet donders goed wat ik wil, dat hoeft de overheid niet voor mij te regelen.

 • no-profile-image

  freek

  ooh joost je hebt zeker een consentratie probleem want ik heb nooit gezegt dat ik een deel uit maak van de bont industrie. En je had 4 uur de tijd om possums in nieuw zeeland te onderzoeken maar nee je maakt een hele domme reactie wat bewijst dat je nog nooit uit je eigen buurt bent geweest en niet zo slim bent als je denkt. Belangeloos kijk het woordenboek nog eens door voor de betekenis van het woord plus je help "rijke" mensen te begrijpen waar bont vandaan komt door de producenten te hinderen zou het dan niet meer in hun gezicht zijn als je de producent van de bont jas gaat vervelen. persoonlijk vind ik jullie allemaal een stelletje naive groene puntmutsen, je moet grotere ooggaten maken in die kappen
  PS zet je adres online kunnen er ook mensen bij jou komen inbreken of bij je moeder net hoe je het ziet

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.