Home

Achtergrond

Parlement Ierland eist traceerbaar varkensvlees

Als Iers varkensvlees beter te traceren was geweest, was het terugroepen van varkensvlees tijdens het dioxineschandaal eind vorig jaar niet nodig geweest.

Dat stelt de landbouwcommissie uit het Ierse parlement in een rapport over het dioxineschandaal. De varkenssector moet volgens de commissie daarom zo snel mogelijk een proefproject opzetten om vlees tot aan de fabriek van herkomst terug te kunnen leiden.

Volgens de commissie is het goed mogelijk dat de Ierse belastingbetaler is opgedraaid voor vergoedingen voor niet-Iers varkensvlees, omdat geen onderscheid mogelijk was. "Minder dan 10 procent van alle producten was mogelijk betrokken bij het vervuilde voer. Maar door het ontbreken van een traceringssysteem moest 100 procent van de producten worden teruggeroepen", stelt voorzitter Johnny Brady. Zijn commissie wil daarom dat de sector zo snel mogelijk traceerbaarheid naar afzonderlijke fabrieken mogelijk maakt.

De commissie heeft verder scherpe kritiek op het feit dat de voerfabrikant waar de vervuiling vandaan kwam in de maanden voor het schandaal niet was gecontroleerd door de inspectiedienst van het ministerie van landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.