Home

Achtergrond 216 x bekeken

Overheid steunt bestrijding erwinia in pootgoed

Het ministerie van landbouw betaalt mee aan het Deltaplan Erwinia. Het plan is bedoeld om de bacterieziekte erwinia te bestrijden in de teelt van pootaardappelen.

Het is nog niet duidelijk hoeveel het ministerie gaat bijdragen, zegt Joris van Waes, voorzitter van de LTO-werkgroep Pootaardappelen. “Er gaan wat verschuivingen plaats vinden in het deltaplan. We zijn erg blij dat het ministerie gaat bijdragen aan de bestrijding van erwinia.”

Uit een studie vorig jaar van het onderzoeksinstituut LEI-WUR blijkt dat erwinia van 2003 tot en met 2007 de pootgoedtelers gemiddeld 12 miljoen euro per jaar heeft gekost. Voor de handelshuizen komt de schade op 5 miljoen euro.

Het Deltaplan Erwinia bestaat uit drie delen, zegt Van Waes. “Het eerste deel betreft fundamenteel onderzoek naar erwinia. Het tweede deel is een mengeling van fundamenteel en toegepast onderzoek. Het derde deel is het veldonderzoek, dat wordt gefinancierd door LTO, NAO (aardappelhandel) en de KAVB (bollentelers). Dit deel is dit jaar gestart.”

Er is met het ministerie afgesproken dat het tweede deel van het plan wordt verschoven naar het eerste en het derde deel. Van Waes: “We moeten nog overleggen hoe we dat gaan doen. Daarom starten het eerste en het tweede deel van het deltaplan volgend jaar. Het betekent wel dat de organisaties meer geld moeten uittrekken voor het veldonderzoek.”

Het deltaplan loopt vier jaar. Hiervóór heeft de sector het vierjarige project Bacterievrij Pootgoed uitgevoerd om te kijken hoe pootgoed besmet raakt. Het deltaplan is een vervolg. Van Waes: “De bestrijding is belangrijk. Erwinia kost veel geld en we moeten voorkomen dat het imago van ons pootgoed beschadigd raakt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.