Home

Achtergrond 162 x bekeken

Oud-premier China hekelt neerslaan opstand 1989

De autoriteiten in China zijn in verlegenheid gebracht door de memoires van de in 2005 overleden oud-premier Zhao Ziyang.

In het boek, dat binnenkort wordt gepubliceerd, uit Zhao scherpe kritiek op het neerslaan van een studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking in 1989. Dat meldt persbureau Reuters, dat de hand heeft weten te leggen op het manuscript.

Zhao maakt onder meer korte metten met de Chinese bewering dat de demonstrerende studenten deel uitmaakten van een anticommunistische samenzwering. ,,Ik zei toen al dat de meeste mensen ons alleen maar vroegen om onze fouten te herstellen. Ze probeerden niet ons politieke systeem omver te werpen'', zegt Zhao. Hij voegt eraan toe: ,,Wat er ook zou gebeuren, ik weigerde de partijleider te worden die het leger inschakelt om met harde hand op te treden tegen studenten.''

Doodgezwegen

Binnen de Chinese politieke leiding streefde Zhao het meest openlijk naar hervormingen. Zelf zegt hij daarover dat ,,de westerse parlementaire democratie de meeste vitaliteit heeft getoond.'' Na de studentenopstand werd Zhao vanwege zijn vrije koers aan de kant geschoven door de conservatieve leider Deng Xiaoping. Tot zijn overlijden in januari 2005 leefde Zhao in huisarrest. In Chinese staatsmedia werd hij doodgezwegen.

De memoires onder de titel Prisoner of the State (Gevangene van de Staat) zijn gebaseerd op tientallen uren aan opnames die Zhao in het geheim had gemaakt tijdens zijn huisarrest. Zijn naaste medewerkers slaagden erin de banden China uit te smokkelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.