Home

Achtergrond 234 x bekeken

Oppervlaktes nemen toe op Mijnakker

De satellietinformatiewebsite Mijnakker heeft dit jaar tot nu toe twee keer zo veel aanmeldingen als vorig jaar.

Dat zegt Frans Bastiaanssen, directeur van Basfood. Dit bedrijf lanceerde de dienst vorig seizoen en is nu zes weken onderweg in het nieuwe seizoen. Bastiaanssen is tevreden over de animo.

"Deze week schiet het aantal inschrijvingen door de 500-grens", legt hij uit. "Vorig jaar deden schreven zich 500 deelnemers in met een groot oppervlak van tussen de 50 en 150 hectare. Daarnaast keken 1.500 deelnemers mee met een paar hectaren. Ik verwacht dit seizoen 1.500 serieuze deelnemers. Het gebied is dan ook vier keer zo groot, nu we landelijk actief zijn. Die 500 deelnemers van vorig seizoen komen nu terug. Het aanmelden gaat gestaag door als een goed op gang komende trein."

Door het mooie weer loopt het aanmelden zelfs wat achter ten opzichte van vorig jaar. Boeren benutten de vele droge dagen om op het land bezig te zijn. "Een paar dagen regen zou voor zowel de gewassen als voor ons dus wel goed uitkomen. Dan gaan boeren eens een dagje achter de computer zitten."

Gefaseerd groeiproces

Bastiaanssen neemt een gefaseerd groeiproces waar bij de telers. Eerst wordt het systeem uitgeprobeerd met enkele hectares en dat bouwt zich langzaam op naar serieuze proporties. Het zuiden van het land is het meest aanwezig. Dat is niet zo vreemd, aangezien het Noorden later dekking kreeg. "Zij zitten nu in de fase van een paar hectaren inschrijven om te proberen."

Ook België doet mee. "De landbouwtak van de Belgische provincie Limburg heeft, met behulp van Europese subsidie, alle hectaren ingeschreven voor twee jaar. Ze willen alle boeren aan de precisielandbouw krijgen. Vorig jaar hadden ze meegespiekt met ons. Nu bestaat er een Mijnakker.be. Wel opmerkelijk dat de Belgen zelf initiatief nemen, terwijl wij het in Nederland zelf op de markt moeten zetten." Sinds 2009 wordt ook de CO2 inname van gewassen gemeten.

Of registreer je om te kunnen reageren.