Home

Achtergrond 3 reacties

Onvrede over akkoord financiering I&R schapen

In de schapenhouderij is een conflict ontstaan over de financiering van elektronische identificatie en registratie (I&R).

Diverse belangenorganisaties trekken hun handen af van de introductie van elektronische I&R of overwegen dat te doen. Het Platform voor de Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders (KSG) stopt voorlopig haar medewerking met de invoering van de elektronische I&R. Het platform voelt zich buitenspel gezet door LTO. Het platform roept haar leden op niet naar voorlichtingsbijeenkomsten te gaan. Ook andere belangenorganisaties beraden zich wat te doen.

De aankondiging van minster Verburg over financiering van de I & R is volgens het platform een uitvloeisel van een overeenkomst die zij met LTO heeft gesloten. Volgens het platform waren andere partijen niet bij dit overleg betrokken. LTO bestrijdt dat. In een overleg op 9 april, op initiatief van het ministerie van landbouw, zouden de verschillende vertegenwoordigers uit de schapensector afspraken hebben gemaakt. Eerste keus was financiering van de elektronische I&R uit POP-gelden (provinciaal ontwikkelingsprogramma). Dat is echter volgens het ministerie niet mogelijk.

Tweede keus was financiering uit zogeheten artikel 68-gelden. Aan deze financieringsvorm zitten echter meer voorwaarden dan de POP-gelden. Daarom stelden vertegenwoordigers extra voorwaarden als gekozen zou worden voor deze financiering. De voorwaarden bestonden onder andere uit het verkleinen van risico’s voor grote schapenhouders, een bijdrage aan het diergezondheidsfonds, aanvullende regels voor geitenhouders (kunnen geen gebruik maken van artikel 68-gelden) en nieuwe preventiemaatregelen. Over deze voorwaarden is nog niet onderhandeld. De artikel 68-gelden zijn wel door het ministerie toegezegd.

De Nederlandse Bond van Handelaren in Vee laat weten dat de afspraak van LTO met het ministerie niet gebaseerd is op de afspraken van 9 april. Volgens LTO is er nog ruimte om over de voorwaarden te onderhandelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anne

  De schapenhouderij moet toch geloven aan de I&R. Ik ben dan wel blij dat hiervoor een bijdrage vanuit subsidiepotten komt. Deze discussie over verschillende subsidiepotten en hun voorwaarden lijkt me iets te hebben van kinnesinne, het lijkt me ook terecht dat de schapenhandel even niet aan de beurt is als het bedoeld is als ondersteuning van de boer ?

 • no-profile-image

  anne

  nog zo'n handelaar zeker die de zaak graag opnaait vanuit zijn eigen korte termijn belang

 • no-profile-image

  schaap

  Schapenhouders let op u belangen!!!
  LTO zit als u vertegenwoordiger aan bij
  LNV,maar dient u belangen niet,maar vooral die van de rundvee-en varkenslobby/sector
  Deze belangen stroken totaal niet met die van de schapensector.
  LET OP U ZAAK,OF U WORD OPGERUIMD,VIA EEN KOUDE SANERING!!

Of registreer je om te kunnen reageren.