Home

Achtergrond 640 x bekeken 1 reactie

Omstreden aardappel de grond in

Een loonwerker in het Noord-Duitse Bütow vult de bunker van de pootmachine met genetisch gemodificeerde Amflora-zetmeelaardappelen.

De aardappelen worden voor vermeerdering gepoot op een proefveld van 20 hectare. Volgens patenthouder BASF is het de enige plaats waar de Amflora in 2009 mag worden geteeld. Het Duitse landbouwministerie stelde als voorwaarde dat het gewas niet wordt verwerkt voor voedsel of voer. BASF poogt al twaalf jaar de commerciële teelt van de Amflora toegelaten te krijgen. Foto ANP

De Groninger akkerbouwer Mark Dewulf freest pootgoedaardappelruggen aan. De aardappelteler uit het Groningse dorp Blijham heeft grond gehuurd van zijn collega-akkerbouwer Jurrius, waar hij vandaag aan het werk was, toen hij vanuit de lucht werd gespot door de fotograaf. Door het aanfrezen voorkomt de akkerbouwer dat de pootaardappelen uit de rug groeien. Bovendien wordt het eventueel aanwezige onkruid op die manier verwijderd. Binnenkort staan de aardappelen boven de grond. Foto Koos van der Spek

Akkerbouwer Thijs Aapkes uit het Groningse Winschoten spuit de wintertarwe tegen septoria. "Er is regen voorspeld. Door het vochtige weer kan septoria zich verspreiden. Vooral het ras Tataros is gevoelig voor de schimmelziekte. Ik gebruik al bijna twintig jaar luchtondersteuning bij het spuiten. Daardoor heb ik minder middel nodig en komt het middel ook goed onderin het gewas." Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Karel

    Het Eerste Kamerlid van de PvdA noemde in het debat over gentechnologie en cisgenese toch ook dit bedrijf als zo zielig en zo verlegen om steun van ons. Wie het dichts bij het vuur zit warmt zich het best. Wat betaald dat bedrijf voor zo'n lobby tijdens een debat? Gaat het om machtposities, politieke steun? Het riekt wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.