Home

Achtergrond

Olieprijs bereikt hoogste niveau in zes maanden

De olieprijs heeft woensdag het hoogste niveau bereikt in zes maanden.

De olieprijs loopt al de hele week op, onder meer door een aantal incidenten bij Amerikaanse raffinaderijen. Daarnaast zijn handelaren in afwachting van cijfers over de olievoorraden in de Verenigde Staten, die later op dag naar buiten komen.

De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie (van 159 liter) bereikte eerder op de dag een stand van 60,75 dollar. Daarna zakte de prijs weer iets terug. De olieprijs is daarmee bijna verdubbeld sinds het dieptepunt van minder dan 33 dollar per vat dat in december werd neergezet. Vorig jaar zomer bereikte de olieprijs nog een recordniveau van meer dan 147 dollar.

Deze week brak bij twee raffinaderijen in de VS brand uit. Ook de onrust in het olierijke Nigeria zorgt voor een oplopende olieprijs. Nigeriaanse veiligheidstroepen hebben deze week gevochten met rebellen in de olierijke Niger-delta. Verder blijkt mogelijk uit cijfers van de Amerikaanse overheid later op de dag dat de olievoorraden vorige week zijn afgenomen met 1,15 miljoen vaten van 375,3 miljoen. Dat was het hoogste niveau in 19 jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.