Home

Achtergrond 161 x bekeken

Obama tegen vrijgeven foto's martelingen

De Amerikaanse president Barack Obama wil niet dat foto's worden vrijgegeven van martelingen van terreurverdachten.

Daarmee legt hij een bevel van de rechter naast zich neer en komt terug op een eerder besluit om wel te voldoen aan dat bevel.

Obama zei gisteren dat hij vreest dat het geweld tegen Amerikaanse troepen in het buitenland door publicatie van de foto's zal toenemen. Volgens de president was de rechter niet voldoende doordrongen van de mogelijke gevolgen van het openbaar maken van de foto's.

In 2004 doken foto's op van mishandelingen door Amerikaanse militairen in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad. Die beelden leidden wereldwijd tot veel ophef. Volgens Obama zouden de 'nieuwe' foto's overigens ,,minder sensationeel zijn dan die van Abu Ghraib'' en ging het om oude foto's ,,van zaken die al onderzocht zijn''.

De overheid heeft tot 28 mei om met de foto's naar buiten te komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.