Home

Achtergrond 165 x bekeken

Obama: extra geld biobrandstoffen, onderzoek vervuiling

Naast de bestaande subsidies stelt de Amerikaanse regering een fonds in ter waarde van 1,5 miljard euro (2 miljard dollar) voor de biobrandstoffenindustrie.

Tegelijk stelt de regering een onderzoek in naar de vervuiling die met ethanolproductie gepaard gaat.

"Het ontwikkelen van een volgende generatie biobrandstoffen is de sleutel voor ons streven naar onafhankelijk van buitenlandse olie, en een oplossing voor de klimaatcrisis", aldus minister van energie Steven Chu.

Het extra geld is onderdeel van de 'Recovery Act', bedoeld om in de VS banen te creëren en de economie weer uit het slop te trekken. Volgens Chu is biobrandstof hiervoor geschikt. "Het is een manier om miljoenen banen te creëren die niet naar het buitenland kunnen worden verplaatst."

Onderzoekscentra

Het geld gaat naar onderzoekscentra van de overheid, universiteiten maar ook de industrie. De VS hebben haast omdat ze zelf in 2007 gestelde doelen voor bijmenging dreigen te missen.

De waarde van olie waarmee ethanol concurreert, staat slechts op een derde van de waarde die het halverwege 2008 had. Bovendien is de prijs van mais, het belangrijkste ingrediënt voor ethanol in de VS, beweeglijk gebleken.

De Amerikaanse biobrandstoffensector staat dan ook ernstig onder druk. De grootste producent, VeraSun, vroeg al surseance van betaling aan.

Volgens de Union of Concerned Scientists is ethanol op basis van mais geen oplossing. De uitstoot aan schadelijke stoffen die bij de teelt en verwerking vrijkomen is volgens hen veel groter dan eerder gedacht. President Obama stelt daarom een groot onderzoek in.

Of registreer je om te kunnen reageren.