Home

Achtergrond

Noodweer teistert delen Europa

Niet alleen Nederland, maar ook andere landen hadden gisteren te kampen met hevige onweersbuien die over delen van Europa trokken.

In Zwitserland werd een 31-jarige man in zijn auto door een omvallende boom verpletterd. In de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen bleven scholen dicht.

In het zuiden van Duitsland vielen hagelstenen zo groot als golfballen. Straten waren op verschillende plaatsen bedekt met een 10 centimeter dikke laag. Buien zorgden voor overstroomde kelders en straten. Bij de plaats Baienfurt ontspoorde een trein met ongeveer tweehonderd passagiers door een omgevallen boom. De machinist raakte zwaargewond.

Hevig onweer legde dinsdagavond het internationale vliegveld van de Beierse hoofdstad München lam. Door de storm met bliksem en hevige regen werden alle landings- en startbanen gesloten. Aankomende vliegtuigen cirkelden boven de omgeving van München totdat de banen weer opengingen.

Op het Bodenmeer aan de grens met Zwitserland had de waterpolitie haar handen vol aan het redden van mensen op boten, die door winden met orkaankracht in nood geraakt waren. Op sommige plaatsen werden windsnelheden gemeten tot 156 kilometer per uur.

Ook België werd getroffen door zware hagelbuien die veel schade veroorzaakten. Enkele gemeenten hebben de overheid gevraagd het noodweer te erkennen als ramp. Zo maken ze kans op vergoedingen uit het rampenfonds.

In Zwitserland hetzelfde beeld: spoorlijnen en wegen raakten geblokkeerd door ontwortelde bomen en afgebroken takken. Ook hier is de schade groot.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.