Home

Achtergrond 270 x bekeken

Nieuwe topman voor Ahold Tsjechische activiteiten

Jan van Dam wordt de nieuwe topman van de Tsjechische activiteiten van supermarktconcern Ahold.

Hij volgt Johan Boeijenga op die Ahold verlaat en naar Nederland terugkomt. Dat maakte het concern vandaag bekend

Van Dam is op dit moment algemeen directeur bij de drogisterijketen Etos. Hij begint aan zijn nieuwe baan bij Albert/Hypernova in augustus. De 37-jarige Van Dam is sinds 1996 werkzaam bij Ahold. Onder zijn leiding breidde Etos flink uit en stootte de drogisterij in 2008 concurrent DA van de troon als beste drogist van Nederland.

Albert/Hypernova doet het in vergelijking met de Nederlandse en Amerikaanse supermarkten beduidend minder. Op een omzet van 1,8 miljard euro bedroeg het bedrijfsresultaat in 2008 1 miljoen euro. Topman John Richton gaat ervan uit dat de divisie dit jaar mogelijk verlies zal lijden.

Donderdag maakt het concern voorbeurs de resultaten bekend over het eerste kwartaal. Ahold wist in Tsjechië en Slowakije een omzet te behalden van 491 miljoen euro, 3,9 procent meer dan een jaar eerder. De totale omzet bedroeg 8,7 miljard euro.

Om de winstgevendheid op te krikken kondigde Ahold eind april aan de twee supermarktketens te gaan samenvoegen onder de vlag van Albert. In totaal zullen 21 slechtrenderende vestigingen van de in totaal ruim driehonderd winkels worden afgestoten. Ruim 56 Hypernova-vestigingen worden omgebouwd tot Albert-filialen. Daarvan hebben er al 45 vestigingen een metamorfose ondergaan.

De reorganisatie zal lijken op de bedrijfsvoering van de supermarktformules in Nederland (Albert Heijn) en de Verenigde Staten (Stop&Shop/Giant-Landover/Giant-Carlisle). De focus zal liggen op meer verse producten, een groter aanbod huismerkartikelen en goede service.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.