Home

Achtergrond 212 x bekeken 1 reactie

Nieuw interventiesysteem kan graanprijs drukken

De graanprijs in Nederland komt in het nieuwe interventiesysteem onder druk te staan.

Dat komt omdat graan dan ook kan worden aangeboden in een andere lidstaat dan waar het is geteeld. De Europese Commissie heeft een concept-voorstel gepresenteerd voor het interventiesysteem vanaf 1 juli 2010. Brussel koopt dan per seizoen maximaal 3 miljoen maaltarwe op voor maximaal € 101,31 per ton. De interventie voor gerst is dan afgeschaft. Voor mais loopt het interventiesysteem 1 juli dit jaar af.

Alleen als de prijzen onder de interventieprijs zakken kan de Commissie besluiten graan op te kopen via een tendersysteem. Daar kunnen aanbieders op inschrijven, waarna Brussel het beste aanbod accepteert.

De Commissie voert in dit systeem een belangrijke wijziging door, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "Bij het huidige systeem wordt het graan opgekocht in de lidstaat waar het is geproduceerd. De Commissie wil telers en handel de mogelijkheid geven graan aan te bieden in een andere lidstaat. De transportkosten zijn voor de aanbieder. De Commissie wil zo bevorderen dat graan ook wordt opgeslagen in tekortgebieden. Het bespaart Brussel transportkosten bij het vermarkten van interventiegraan, omdat het dan al in regio’s ligt met de meeste vraag."

Dit kan gevolgen hebben voor de Nederlandse graanteler, zegt de woordvoerder. "Nederland is een tekortgebied. Als hier interventiegraan wordt opgeslagen drukt dat de marktprijs zodra Brussel dat graan weer verkoopt."

De Commissie wil dit interventiesysteem vanaf 1 juli 2010 ook toepassen bij suiker en zuivel.

Eén reactie

  • no-profile-image

    akkerland

    weer een truc ,helaas de zoveelste, om de opbrengstprijs voor de boer onderuit te halen. waar zijn de duur betaalde ambtenaren toch mee bezig. dat ze zelf inleveren en hun bonus weggeven!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.