Home

Achtergrond 222 x bekeken

Na IJsheiligen kunnen de planten weer de grond in

Wie de IJsheiligen precies zijn, weten tegenwoordig nog maar weinig mensen, maar de term is bij bloemisten en tuincentra volop in gebruik.

Zaterdag is de dag van ’kouwe Sophie’, de laatste in het rijtje naamdagen van de vijf IJsheiligen. Dat betekent dat vanaf zondag de vorst uit de grond is en de planten erin kunnen, legt Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur vrijdag uit.

”Vroeger waren de naamdagen van heiligen bij iedereen bekend. Het geloof dat de grond na deze periode vorstvrij is, is gebaseerd op jarenlange boerenervaring”, aldus Strouken.

Bij de tuincentra van Intratuin zien de groenexperts nog genoeg mensen die wachten op het einde van de vorst, maar steeds meer tuinliefhebbers hebben geen geduld meer om zo lang te wachten, aldus een woordvoerder van de keten.

”De laatste jaren is de lente relatief warm geweest, waardoor mensen al vroeg in het jaar hun tuin vol zetten met planten”, zegt hij. De verkoop van buitenplanten is bij de tuincentra van Intratuin al flink op gang.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.