Home

Achtergrond 262 x bekeken 2 reacties

NGO’s niet tevreden met Ronde Tafel

Zes Nederlandse non-gouvernementele organisaties (NGO’s) keuren de eind mei verwachte afspraken van de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja af.

Genetisch gemodificeerde soja wordt tot ergernis van de NGO’s door de Ronde Tafel als 'verantwoord' bestempeld.

Minister van landbouw Gerda Verburg laat in een brief aan de Tweede Kamer weten ondanks dit protest achter de Ronde Tafel te blijven staan. Naar verwachting eind mei hakt de Ronde Tafel knopen door, maar zeker lijkt dat de genetisch gemodificeerde Roundup-Ready soja variant als 'verantwoord' geldt.

Expansie van het soja-areaal wordt volgens de NGO’s niet tegengegaan maar eerder gelegitimeerd. De criteria zijn volgens Tjerk Dalhuisen van de actiegroep Gifsoja zo zwak dat ontbossing en andere schade aan ecosystemen niet effectief kan worden tegengegaan.

"De vraag is: wanneer mag ontbossing ten behoeve van landbouwgrond worden goedgekeurd. Wanneer de overheid instemt met de ontbossing, mag het volgens de criteria wel. De overheden stellen dat ze niet zomaar toestemming geven, maar momenteel doen ze dat ook niet, en wordt op grote schaal illegaal gekapt, zonder ingrijpen. Een akkoord zou dus betekenisloos zijn."

De Ronde Tafel is in 2004 opgericht, vooral vanwege vrees dat het Regenwoud in Brazilië lijdt onder een uitdijend soja-areaal. Ze telt relatief veel Nederlandse deelnemers, uit zowel de industrie, overheid en NGO’s. Onder hen zijn onder meer Ahold, Rabobank, Nutreco en Vion.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik zal aangeven waarom het onacceptabel is. Dit is een mooi voorbeeld van exceptioneel machtsvertoon van een kleine groep bobo`s en mensen. Een Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja, zijn mooie woorden van deelnemers, '' Onder hen zijn onder meer Ahold, Rabobank, Nutreco en Vion.''' Echter Ze hebben zich nog nooit verantwoordelijk gevoeld voor iets wat buiten hun eigen belang gaat. Ze voelen zich nu verantwoordelijk omdat het deel uit kan maken van hun belang, winstgroei of markt positie. Deze mensen en vertegenwoordigers kennen alleen een Eigen belang en het is een schijnvertoning dat ze het gaat om het gezamelijke belang.
  Ze willen alle partijen samen brengen onder mooie woorden, en dan de verhoudingen bepalen, omdat men dan weet waar men aan toe is. Onzekerheid is voor deze marktpartijen namelijk iets wat ze graag in kaart brengen. Laat ik het zo zeggen, ze willen Zo graag een overeenkomst. Maar al die partijen die genetisch gemanipuleerd voedsel of soya goedkeuren zijn voor mij al niet geloofwaardig, en belangrijker zij zullen dat ook NOOIT meer zijn. Hoe kunnen zij weten dat het verantwoord is, en toch de lange termijn gevolgen niet in kaart zijn gebracht, gezondhied etc. Het is al een rat-race met wetenschappers en bedrijven die allemaal een graantje willen mee pikken omdat ze anders denken de boot te missen. Diep bedroefd ben ik om het standpunt van WNF en Solidaridad, echt ongelofelijk bedroefd.
  Voedsel patenteren en manipuleren is een ratrace en zal een drama opleveren van strijd tussen bedrijven over winsten en gelden en rechten op patentent en, over de rug van alle mensen met een mooi hart, en dat zijn de normale burgers, boeren en buitenlui en al hun kinderenen en generaties die ze vertegenwoordigen.
  Ze claimen rechten en patenten op iets wat niet van hen is. Ook claimen ze het uit puur eigen belang. Ik zou die weg nooit en te nimmer inslaan. Het is ongelovelijk dom en onzeker om de toekomst van je eigen generaties en toekomstige generaties op het spel te zetten.
  Hebben deze mensen geen hart of gevoel? Historisch gezien is het gebruik van de symboliek van een Ronde Tafel zeker anders bedoeld, ook ook dit heeft men gemanipuleerd.
  Ik ben zeer bedroefd om de verwachte afspraken. In time it cannot be accepted.
  Laten ze maar een film kijken eind mei, "To Freedom!" ~ King Arthur http://www.youtube.com/watch?v=3z55QhMXmN8&feature=related

 • no-profile-image

  gert

  Brazilie heeft een snel groeiende bevolking ,daar is veel grond nodig voor huizenbouw ,wegen voedsel en ethanol .Brazilie heeft zijn eigen problemen,In nederland gaat veel landbouwgrond verloren voor huizenbouw,wegen en natuur,ze hebben het maar druk met Brazilie, In nederland worden de boeren maar lastig gevallen met Natura 2000. Deze bobo,s met een dik salaris zijn bemoeiziek

Of registreer je om te kunnen reageren.