Home

Achtergrond 206 x bekeken

Moederdag kan prijzen sierteelt niet stuwen

De prijzen van bloemen en planten zijn deze week ondanks de komst van Moederdag komende zondag grotendeels gelijk gebleven bij een grotere aanvoer.

Per saldo betekent de feestdag dit jaar nauwelijks een opleving voor de sector, blijkt uit cijfers van bloemenveiling FloraHolland.

Omzetcijfers voor april bieden wel hoop. Het warme weer was voor een deel verantwoordelijk dat de aanvoer van snijbloemen toenam. De top 20 van belangrijkste snijbloemen bleven in week achttien qua omzet 6 procent achter op dezelfde periode vorig jaar. Dit lag aan een lager prijspeil.

De aanvoer van grootbloemige rozen, normaliter een topproduct tijdens Moederdag, nam met 1 miljoen stuks toe tot 49 miljoen stelen. De prijs daalde met 1 tot 27 cent. De pioenroos was vorig jaar spekkoper, maar vanwege een 47,5 procent gestegen productie daalde de prijs van 75 cent naar 62 cent. Planten deden het iets beter. De populariteit van de Phalaenopsis maakte dat de prijs onder de € 3,50 bleef.

De omzet van FloraHolland is in april wel gestegen, vooral doordat de tuinplantenomzet in april 41,7 procent steeg. De aanvoer steeg bijna 17 procent maar de prijs steeg ook. De prijs van tuinplanten steeg van 78 cent naar 92 cent vorig jaar. Door dit positieve resultaat steeg de veilingomzet in april met 7,5 procent.

De prijs van de snijbloemen bleef wederom achter. De prijs per steel bedroeg 17 cent tegen 18 cent een jaar eerder. De aanvoer was 4,7 procent hoger. De snijbloemenomzet daalde uiteindelijk met 3,8 procent. De kamerplantenomzet lag in april 6 procent boven het niveau van vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.