Home

Achtergrond

Minister bezorgd over verkoop Essent-aandelen

Op de valreep vraagt minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vanochtend opnieuw of grootaandeelhouder Noord-Brabant niet nu al zijn Essent-aandelen wil verkopen aan het Duitse RWE.

De minister deed die toezegging donderdagavond in de Tweede Kamer en kwam zo tegemoet aan het verzoek van de Kamer die zich zorgen maakt en pas op de plaats wil tot uiterlijk 26 mei het splitsingsplan is goedgekeurd. Ook de minister maakt zich zorgen. ,,Ik ben nog niet zover dat er sprake is van verkoop. Dat heb ik de aandeelhouders deze week nog verteld. Je moet weten wat je verkoopt en daar ben ik nog naar aan het kijken in het splitsingsplan'', aldus Van der Hoeven.

De CDA-bewindsvrouw stelde dat er pas kan worden verkocht, als zij het splitsingsplan heeft beoordeeld. "Daarom is in het contract ook een ontbindende voorwaarde opgenomen'', hield ze de Kamer voor.

De minister meldde tevens dat de overname 29 april in Brussel is aangemeld en dat de Europese Commissie zeker een maand nodig heeft voor een oordeel. Eerder trok ze al aan de bel bij EU-commissaris Neelie Kroes omdat het niet eerlijk zou zijn dat het ongesplitste RWE het al wel gesplitste Essent opkoopt.

Verder zei Van der Hoeven zorgen te hebben over de financiële situatie van de nieuw te vormen bedrijven. "De netbeheerder heeft een forse schuld en het netwerkbedrijf heeft nauwelijks reserves. Ik ben niet overtuigd van de voorgedragen oplossingen. Dat geeft maar weer aan hoe belangrijk het splitsingsplan is.'' Ook moet er duidelijkheid komen over kerncentrale Borssele waarvan de aandelen door de overname deels in Duitse handen zouden kunnen komen. De Kamer wil dat Van der Hoeven zich tot het uiterste inspant om Borssele in overheidshanden te houden.

Vrijdag is een extra vergadering van Provinciale Staten in Noord-Brabant dat tegen de verkoop aan RWE is. Gedeputeerde Staten lijken voor verkoop te zijn. De provincie bezit 30,8 procent van de aandelen en kan hierdoor de overname van Essent blokkeren. Die gaat namelijk alleen door als RWE 80 procent van de aandelen krijgt aangeboden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.