Home

Achtergrond 144 x bekeken

Minder import, stabiele nukaprijs

De nukaprijs noteert nagenoeg onveranderd. Een gemiddeld zwartbont stierkalf komt uit op een prijs van €111. Dat betekent een minimale prijsstijging van €1.

Boerderij verwachtte vorige week dat de prijzen hard onderuit zouden gaan. Daarvoor waren twee redenen. Ten eerste werd blank kalfsvlees steeds goedkoper en ten tweede nam de import in maart een grote vlucht en leek die piek zich in april voort te zetten. Dat is echter niet gebeurd.

Cijfers van Dienst Regelingen wijzen dat uit. De nuka-import viel in april namelijk terug van 90.755 (maart) tot 70.848. Dat verschil van bijna 20.000 dieren verklaart waarom de prijzen niet gekelderd zijn. Toch is er ook geen aanleiding voor hogere prijzen. Daarvoor zijn de prijzen van blank te hard gedaald.

De importdaling komt grofweg voor rekening van twee landen: Ierland en Duitsland. Ierland heeft zijn voorjaarspiek gehad en exporteerde in april 13.483 kalveren naar Nederland. Een maand eerder waren dat er nog 22.178.

In Duitsland is er een duidelijke tendens dat er minder nuka’s in Nederland worden afgezet. Waar de totale Nederlandse nuka-import in januari nog voor 60 % uit Duitse kalveren bestond, is dat nu krap 25 %. Duitsland kan zijn dieren na de blauwtongproblemen weer in meer landen kwijt.

Polen roeit tegen de stroom in. Dat land blijft maar meer nuka’s naar Nederland exporteren. Er komen inmiddels bijna net zoveel Poolse als Duitse kalveren naar Nederland.

prognose:

stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.