Home

Achtergrond 2 reacties

Minder boskap voor teelt soja

Voor de teelt van soja mag geen primair bos meer gekapt worden. Ook minder belangrijke bossen in gebieden met veel biodiversiteit mogen niet worden aangetast.

Dat blijkt uit de voorgestelde criteria voor duurzame soja van de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja. De voorgestelde criteria zijn volgens kleinere non-gouvernementele organisaties een farce. "De vleesindustrie heeft haast en wil een zwak label. Men bedriegt de consument. Het is een farce."

De criteria zijn vastgelegd in een tekst waarover bij het ter perse gaan van deze krant nog moest worden gestemd. "Of ze voor of tegen stemmen maakt niets uit", aldus Holland, "ontbossing en het gebruik van transgene gewassen gaan gewoon door." De nieuwe tekst tolereert volgens Holland het kappen van secundair of zich herstellend bos. "De sojaproducent moet alleen aantonen dat er geen primair bos of een gebied met hoge biodiversiteit zijn gekapt voor de teelt. Dat kan men eenvoudig omzeilen."

De non-gouvernementele organisaties Friends of the Earth en het kleine Gifsoja volgen de kritiek. Ze laken ook het feit dat genetische modificatie en overmatig gebruik van pesticiden buiten de criteria is gelaten. Vion, die net als onder meer FrieslandCampina en Nutreco deelnemen, wil nog niet inhoudelijk ingaan op de afspraken, maar laat weten dat een akkoord geen eindpunt is. "We kiezen voor criteria die door sojatelers breed haalbaar zijn. We geloven in verandering van de mainstream, niet in het genereren van een verbijzonderd stroompje."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Helaas kan ik het niet vaak genoeg benadrukken. Dit wordt enorm kritisch gevolgd door velen. WNF zal kritisch bekeken worden, maar zeker ook elk bedrijf dat mee doet. Elke partij zal duidelijk en in normaal, en in helder Nederlands, over Genetische modificatie moeten gaan uitspreken. Elke deelnemer van de Ronde Tafel weet dat dit een belangrijk punt is, en volgens sommigen een breekpunt kan zijn. Het zal moeten uigelegd worden in woorden van verleden, van het heden, en van de toekomst. Er zal door elke partij, en een ieder die in welke vorm van stemming of zeggingschap invloed heeft op deze besluiten een handtekening gezet moeten worden op persoonlijke titel en op organisatie niveau. We moeten weten wat deze, `betrokken`partijen denken, vinden, voelen en beslissend gaan beslissen. Zij zijn het, die zich zelf gepositioneerd hebben, als belanghebbende of zogenaamd belangrijk genoeg zijnde, om de verantwoordelijkheid te nemen om een keuze te gaan maken over deze enorm belangrijke onderwerpen.
  *Be Still My Soul*http://www.youtube.com/watch?v=pSYLzbjT6Cg

 • no-profile-image

  gert

  Tussen Appelscha en Diever zijn de laatste jaren honderden hectares bos gekapt door de zgn. natuurorganisaties ,SBB en Natuurmonumenten,omwonenden hebben hier niks over te zeggen gehad ,het gebeurt maar zo zonder inspraak.Er komt ook geen herplant.Nederland wil wel zeggenschap over de houtkap in Zuid Amerika,nederland heeft boter op zijn hoofd,je reinste hypocrisie

Of registreer je om te kunnen reageren.