Home

Achtergrond

'Minder bezuinigen op provincies'

De provincies gaven in 2007 maximaal 155 miljoen euro meer uit dan in 1998. Dat heeft een commissie van drie hoogleraren becijferd in opdracht van het Interprovinciaal Overleg (IPO).

Het IPO reageert hiermee op een recent onderzoek van de Raad voor de Financiële Verhoudingen (RFV). Die stelde dat de provincies in vergelijking met 1998 bijna 600 miljoen euro meer hadden uitgegeven. De RFV concludeerde dat de bijdrage van het Rijk aan het Provinciefonds met eenzelfde bedrag omlaag kan.

Dat is tegen het zere been van de provincies, die zich eerder al geconfronteerd zagen met een korting van 800 miljoen euro tot 2011. De bezuinigingen kunnen gevolgen hebben voor het plattelandsbeleid, waarvoor de provincies hoofduitvoerder zijn.

De hoogleraren vinden het advies van de RFV onvoldoende onderbouwd; aannames zijn betwistbaar en berekeningen niet inzichtelijk. Daarbij konden de hogere uitgaven deels worden betaald omdat de provincies zuinig en efficiënt zijn geweest. Het IPO wil verder met het kabinet overleggen over de omvang en verdeling van gelden via het Provinciefonds.

De RFV stelde in zijn advies ook dat het Rijk de provincies onvoldoende heeft gecompenseerd voor extra taken voor het platteland; het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) zou jaarlijks met 73 miljoen euro omhoog moeten. Ook vindt de Raad dat taken en bijbehorende budgetten beter moeten worden gescheiden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.